Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Wednesday, December 22, 2010

SAYA SAYANG MEREKA SECARA BANYAK

Bismillahirrahmanirrahim..


malam ni da masuk 6 januari.. scara tiba2 rasa sebak d hati.. tringat kt my kazen aka ayong n of kos anak2nya.. tak dilupakan geng2 kat Uwaisy Optometrist.. rindu sangat! bbrp hari b4 balik maktab, ayong ajak kluar makan malam dengan 2 orang staff dia, kak as n kak timah [erk, gelis taw panggil hang KAK timah.. haha] saya sungguh truja sebab kalau da balik maktab nnt jarang-jarang boleh balik rumah n jumpa mereka.. so, peluang yang ada ni lah perlu dimanfaatkan sebaiknya


saya suka 'lepak2' dengan mereka sambil mengutip ilmu n meluahkan prasaan.. kalau singgah d Uways Optometrist [salah satu cawangan Rozaimi Optometrist kat Parit Buntar.. lai3 :D ], tak sah kalau tak duduk lebih dari sejam.. kata je, "nak singgah sat ja ni" ye lah tu.. saaattttt la sangat kans sampai berejam kau betapa kat sana.. heheh..


ini lady boss: puan sitisifir10


kedai dia je teletak kat parit buntar.. tp tuan punya kedai teletak menetap kat klate.. tem cuti2 jah dia kelik sni besama anakanda2nya.. uh, mis them a lot! sampai temimpi2 hokeh.. ayong is one of my close kazen.. macam mn eh boleh rapat ngan dia? tak prasan plak.. masa zaman skolah dulu tak da la rapat sangat.. emm, ekseli tak rapat lansung kot.. rasa segan2 je ngan dia.. ntah nape ntah.. maybe sbb dia tua banyak kot dari saya.. kehkeh.. [ayong, trima la hakikat ;p] tapi since saya mengasuh anak2 dia pas habes matrix tu, trus jadi banyak cakap ngan dia.. kami banyak share citer n masalah.. skang ni tak dan nak citer pun dia dah boleh bau kalau2 ada crita panasss yang da kaitan ngan saya [panasss la sangat =p] n da most important thing is, kami sama fikrah.. sangat sukka! Alhamdulillah~ ^_^


ni anakanda2 beliau or chenta hati saya:


comels kan??? the apples of my eyes :)


siyes, rindu banget nih nak peluk cium mereka.. ntah bila pulak boleh jumpak.. hukhuk.. mintak tisu, mintak tisu http://www.emocutez.com


lebih menghibakan bila mentengok pic ini..




asmaa' da dajah 1!!! macam mana saya boleh telupa.. terasa asmaa' masih d bawah umur 7 taun.. rasa macam baru semalam saya dukung n peluk cium dia.. arwa pun da g 'tolah'.. ya Allah, bagaimanakah waktu berterbangan? nnt kalau sumer da besar2, sape lagi mau panjat2 maksu? merengek2 mau naik conggek cakdong maksu? bemanja dengan maksu? kadang2 saya beharap mereka tak membesar supaya saya dapat bemanja n memanjakan mereka.. tapi saya tau itu mustahil, sobs! apepun, maksu doakan smoga kalian membesar sebagai anak yang soleh n bermanfaat untuk agama dan negara.. n last but not least, dont 4get me plis.. hukhuk T_______________T


dan ini pula sahabat saya, cik timah


staff paling setia: cik tmah


salah sorang staff kt Uwaisy Optometrist.. saya kenal dia since hari petama dia keja kat situ.. sangat bes kawan ngan cik tmah ni.. orang nya baik even kuat majuk.. eh, tak kuat sangat la sebab dengan saya jarang2 jugak dia majuk.. tapi skali dia majukkkk, uh bleh tahan jugak nak pujuk.. heheh.. saya suka share problems ngan dia.. cik tmah sorang pendengar yang setia.. crita je lah apa pun, dia mesti semangat je nak dengar.. n the best part is, dia sorang penyimpan rahsia yang terbaekkkkk dari ladang saya tak rsau citer apa2 masalah or hal pribadi kat dia sbb memang dia tak kan pecah lobang punya la.. kan timah kan??? ^__^ da dekat 2 taun saya kenal dia.. tak la begitu lama.. tapi ukhwah yang terbina ni sangat spesyel di hati saya.. i luv u so much tmah.. aku taw, hang pun sayang aku gak kan??? hehe http://www.emocutez.com



n sorang lagi yang saya sayang adalah kak as!


muslimat kecil: cik as


saya juga sayang dia secara banyak.. saya kenal dengan kak as ada la dalam setaun lebih sikit kot since dia keja dengan ayong.. tapi Alhamd, kemanisan ukhwah tu sangat terasa.. kak as ni jenis yang sangat peramah + banyak ilmu di dada.. kalau sembang ngan dia, memang besemangat waja.. plus kak as ni pn sama fikrah jugak dengan saya.. ya Allah, sronoknya! kalau ada pape program kat area2 pb, dia slalu ajak saya join.. nampak je dia kecik, tapi hati n semangat dia sangat besar beb! tapi sedey banget sebab dia mungkin da tak lama stay kat mesia ni.. hukhuk.. lepas ni kalau dia dah tak da, saya kena banyak bedikari.. kena pandai bawak diri.. kena truskan bejuang tanpa dia di sisi.. siyes sangat takut bila pkerkan pasal tu.. takut diri ni lemah bila balik rumah.. bukan tak da sahabat2 lain yang sefikrah.. tapi masing2 ada tanggungjawab masing2 d kampus dan sebagainya.. saya takut cuti saya tak terisi dengan program2 yg bemanfaat untuk diri sendiri n umat.. kak as, kami hepy sebab kak as pn hepy.. tapi tak leh nak tipu, ada jugak rasa sedih kalau kak as pegi.. kak as, transferkn semangat n kkuatan kak as tu kat kami sket, pliss? hukhuk http://www.emocutez.com



lagu ni khas saya tujukan untuk ayong, tmah n kak as.. trima kasih sudi hadir n jadi penyeri dalam hdup saya.. smoga ukhwah kita kekal abadan abada:






ukhwah fillah ila jannah, insya Allah: cik dla, cik as n cik tmah



Sabda Rasulullah SAW:
"Perumpamaan teman yg baik & teman yang tidak baik ialah umpama wangi-wangian dan tukang besi. Adapun pembawa wangi-wangian, sama ada dia memberinya sedikit ataupun kamu membeli daripadanya sedikit ataupun kamu dapat mencium daripadanya bau yang wangi. Manakala tukang besi, sama ada dia membakar bajunya ataupun kamu akan mencium daripadanya bau-bauan yang busuk."
[HR Bukhari & Muslim]


Monday, December 13, 2010

MY VERY FIRST TRIAL: POPIA NESTUM! ^_^

Bismillahirrahmanirrahim...


Dengan nama Allah, apa kabar hati? Masihkah ia seperti embun? Menunduk tawadhu’ di pucuk2 daun? Masihkah ia seperti karang? Berdiri tegar menghadapi gelombang ujian? Apa khabar iman? Masihkah ia seperti bintang, terang benderang menerangi kehidupan? Apa kabar sahabat2? Di mana pun kamu2 berada, smoga Allah sntiasa menjaga hatimu serta memberi kesihatan kepadamu hari ini dan untuk selamanya, agar dapat terus menyumbang untuk Islam selagi masih diberi nikmat nyawa :)


macam biasa.. mud nak update blog baru menjelma.. heheh.. jadi, harap layankan saja kisah yang nak dipaparkan ni even da belalu hampir seminggu lebih.. rasanya tak bekulat lagi kot.. masih rangup lagi ni.. krup krup krup.. eh, kenapa bunyi krup, krup, krup?? oh ya, sila rujuk tajuk ye ^_____^


yes, cubaan kali pertama buat popia nestum berhasillll!!! Alhamdulillah~~ jangan pandang ku sebelah mata, hanya kerna nama ku cik dla uh, da lama segmen dapur cik dla sunyi sepi.. kali ni trisi kembali.. hoyeh.. jadi, mari kita sama2 kongsi resipi yok! http://www.emocutez.com


abaikan kehitaman papan pemotong ku itew.. bak kata pepatah: hitam2 si tompok manggis, semakin hitam semakin manis.. err, apa kaitankah?



bahan-bahan:

sepeket kulit popia
[make sure ada tanda halal JAKIM]

2 cawan horlick

1 cawan nestum
[yg ori punya]

1 cawan gula ising
[rupa dia macam tepung.. hampir2 terbeli gula halus yang amat2 halus tapi bukan dalam bentuk serbuk.. so, jangan tesilap langkah ye.. huh?]

minyak banyak untuk menggoreng

tepung jagung as glue



alat-alatan:

papan pemotong

pisau potong daging tuk potong kulit popia
[eh, saya tukar guna gunting.. much easier for me]

chopstick tuk gulung popia
[boleh gak guna strow atau apa2 yg bebentuk rod]

talam
[nak letak popia yang da digulung2]

eh, jenuh nak bagitau satu2.. suka hati kamu la nak guna alat papepun yang berkaitan.. huhu



cara-cara:

potong kulit popia jadik segi empat camni





pastu, gulung kulit popia guna chopstick camni..





att!: gulung kulit popia kat hujung2 chopstick supaya senang nak tarik kluar.. tapi sapa yang penyabar, sila lah gulung kat tengah2 chopstick tu.. err, rasanya tak sempat nak masuk kulit popia yang ketiga kamu dah betukar ijau.. saya becakap bedasarkan pengalaman.. tak caya, cubalah! :D


one more thin, kalau nk bagi lekat hujung kulit popia tu, sapu la sikit bancuhan tepung jagung dengan air.. agak2 melekat tu, ok la.. kalau rasa tak yakin dengan kehebatan tepung jagung, boleh jugak guna gam uhu atau gam gajah.. tapi sebarang kesan sampingan, errr, jangan cari saya.. pilihan di tangan anda! http://www.emocutez.com


eh, bila da banyak2 rasa boring la plak dok menggulung.. da lenguh2 pinggang.. kalau nak gulung2 sampai abes semua kulit popia, tak masak tengah hari le jawabnya! tukar teknik, tukar teknik!


ting! idea mari~ dari sebesar2 kulit popia tu, tak yah potong jadi segi empat kecik pun tak pe.. trus gulung, then baru gunting pendek2.. bijak kan? bluerkkkkkkkkkk cuma yang hujung2 tu agak tak brapa kemas la sebab nipis dan asyek tebukak je.. yang kat tengah tu terbaekkk.. tebal dan padat.


da gulung2 gitu pun rasa boring jugak.. jadi, mari kita buat corak yang lain la plak.. baru kelihatan comel dengan beraneka bentuk, kan? boring gulung, kita buat tiga segi.. boring tiga segi, kita buat empat segi.. keh keh.. macam ini




yang dalam ni baru ada 3 jenis bentuk.. actually ada bntuk lain lagi macam bintang n abstrak.. haha.. abstrak paling senang.. koyak2 je kulit popia tu suka hati saya n kamu, n siap! kadang2 suka hati itu seni ;p


eh, dari tadi citer pasal kulit popia.. boring suda~ tukar cerita! kulit popia, sila duduk diam2! kita nak citer pasal horlick, nestum n gula ising pulak


ok, untuk ketiga2 bahan di atas, kita combine semua skali guna nisbah 2 : 1 : 1 = horlick : nestum : gula ising


make sure nestum tu kisar dulu sampai hancur.. da combine, gaul sampai sebati.. sebaik2nya tapis dulu gula ising sbb ada ketul2 yang tak hancur..




da siap gaul, goreng lak popia.. suka hati kamu lah nak goreng sampai kaler dia putih, kuning, coklat atau hitam2 si tompok manggis [hey, brapa kali nak ulang pribahasa tu?] tapi saya suka goreng sampai warna putih atau kuning2 cam tu je..


da goreng, boleh gaul dengan serbuk2 tadi.. maka, jadilah POPIA NESTUM! boleh dihidangkan kepada orang yang tersayang disimpan dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan lemau or masuk angin..


TARAAAA




kasi close up sket..


boleh dimakan wherever n whenever :) [kecuali kamu puasa.. ok, tak yah bagitau pun tak pe.. heh]


senang bukan???? yep, senang banget tapi ape pasal explanation nye jadi panjang benor? keh keh


baiklah, gtg now.. slamat mencuba! rugi tak cuba.. sedap hingga menjilat jari :) [sila la cuba.. kalau kamu cuba saya dapat pahala.. masak memasak pun ilmu jugak kan? ;)]




notakakigajah: ada sesapa nak tempah ke? sangat dialu-alukan.. harga yang ditawarkan bebaloi2! menerima tempahan pada bila-bila masa http://www.emocutez.com

Wednesday, November 24, 2010

IBRAH DARI SEKOR CICAK

Bismillahirrahmanirrahim...


cutey [read: cuti] datang lagi!! huuuu~ syoknya, syoknya! ada mat kool sapa kata cuti tak syok, memang dia unik.. saya sukka cuti.. tambah2 lg skang ni.. sbb cuti skarang lain benor dengan cuti masa blajar kt skolah rendah or menengah dulu.. kenapakah? sebab cuti skang tak da homework tp cuti tem skolah dulu melambak2 homework.. keh keh.. boleh bagi reason tu? ;p aniwey, dalam cuti2 pun, yg penting muthobaah [amalan harian] jangan dilupakan.. biasanya tem2 cuti ni la kita slalu ralit sket bab muthobaah ni kans.. ya lah, dok p jalan sana, jalan sini.. mengadap fesbuk tak sudah2.. tp, kalau kita dah jadikan amalan tu sebati ngan kita, p mana pn tak dak masalah untuk kita beramal kan? contohnya, nak balik kampung or makan angin, masa dalam keta still boleh baca mathurat.. kalau tak hafal yg kubra, baca mathurat sughra pn boleh.. kalau dok ngadap fesbuk pulak, jangan dok sembang saja.. boleh je cari bahan2 ilmiah dalam tu.. contoh, bukak la fesbuk ustaz2 macam ustaz azhar idrus ke, ustaz hasrizal abdul jamil [saifulislam] ke, n banyak lagi ustaz2 yang boleh kita mencedok sket ilmu yg depa sampaikan.. n boleh jugak berforum, berdebat, bergerak kerja untuk Islam dan sebagainya.. kita manipulate FB untuk kebaikan Islam, bukankah bagussssss? Mark Zuckerberg ingat dia ja terer, dia tak taw kita lagi terer.. http://www.emocutez.com


baiklah, yang tadi tu baru intro ^__^ yg nak saya citer kali ni adalah pasal insiden saya balik kampung masa kenduri akad nikah spupu saya baru-baru ni.. alkisahnya, masa kakak saya tengah drive tu [baru nk btolak], tetiba tak tau mai dari mana sekor cicak melekat kat cermin depan keta.. btol2 depan kakak saya.. tegelak2 saya tengok cicak tu melawan rintangan angin yang amat kuat.. bagi kita memang la tak kuat mana, tapi bagi sekor cicak yang cenonet tu, macam ribut taufan kot.. tambah plak kakak saya tengah pecut tem tu..




cicak oh cicak


yang kakak saya pulak berusaha untuk buang cicak tu.. katanya menghalang tumpuan dia nak bawak keta.. adoii, lawak2.. cicak yg cenonet tu pn boleh menghalang tumpuan ke? hmm, ntah la.. masing2 punya cara bawak keta..


tapi, kalau saya, saya nak cicak tu trus stay kat cermin keta sampai kami balik umah.. biar dia criter kat kawan2 atau kaum kerabat dia, "aku p makan kenduri kat sg petani tadi wooo" hmm, agak2 kawan2 n kaum kerabat dia pecaya tak? seekor cicak yang berasal dari bandar bharu kedah p makan kenduri kat sungai petani kedah.. p saja kalau nek keta da dekat sejam setengah.. tak kan seekor cicak mampu bejalan sendiri ke sg petani p n balik dalam masa tak sampai 10 jam.. logik kah bg seekor cicak? tapi adalah logik kalau cicak tu tak p jalan kaki sendiri, tapi dia tumpang keta cik dla yang manis.. kan?


jadi, sapa boleh teka saya nak relate kan kisah cicak ni dengan kisah apa? heheh..


dapat tak?


tak pe, kamu fker dulu.. saya nak layan lagu Binnabil Huda by Unic n In-Team jap.. d(^_^)b



macam mana? dah dapat? tak pe.. jawab dalam hati masing2.. sape yang dah dapat jawab/blom dapat n nak tau jawapan, boleh check jawapan kamu kat bawah ni..


***************************

begini.. cerita cicak ni saya nak relatekan dengan kisah kekasih hati kita, Rasulullah S.AW yang telah mengalami Israk Mikraj pada 27 Rejab sehari sebelum hijrah.. Ramai yang tak pecaya.. contohnya, Abu Jahal, bapa saudara baginda sendiri mengatakan Rasulullah ni gila.. macam mana dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa kemudian naik pulak ke Hadhratul Qudus menemui Allah hanya dalam masa satu malam?


jangan tak tau, bukan Abu Jahal n kafir Quraisy zaman nabi saja yang tak pecaya, malah umat Islam harini pun masih ada yang ragu2 dengan kesahihan kisah Israk Mikraj ini.. saya penah dengar sendiri sorang hamba Allah ni tanya ustaz dalam slot Tanyalah Ustaz kat tv9 dekat di hati dia pelik macam mana Rasulullah boleh p Masjidil Aqsa n naik ke langit hanya dalam masa satu malam?


sebab tu saya datangkan analogi cicak ni.. kebetulan pulak memang btol2 belaku haritu.. cuba kita perati cicak.. memang tak logik kalau dia nak jalan kaki sendiri dari Bandar Bharu ke Sungai Petani p balik dalam masa kurang dari 10 jam.. sangat tak logik.. clap haribulan mati cicak kat tengah jalan kena langgaq lori lari.. tapi, bila mana cicak ni tumpang keta cik dla, mustahil kah dia p n balik dalam jangka waktu yang pendek? tak mustahil kan?


sama jugak ngan kisah Rasulullah yang mengalami Israk Mikraj hanya semalam.. dah tu, Allah turunkan pulak Buraq untuk bawa Rasulullah yang mana kepantasan Buraq ni sama dengan kelajuan cahaya! bejuta kali ganda dari kelajuan keta saga kakak cik dla tu.. ada dikisahkan bila mana Rasullulah tiba di kota Mekah selepas Israk Mikraj, kemudian ada sahabat bertanya tentang bagaimana kelajuan Buraq.. Lalu Baginda Rasulullah menjawab; "Sekali ia melangkah, sejauh mata memangdang!" Allahuakbar..


jadi, apa lagi yang nak dipeliknya???


Peristiwa Israk Mikraj ni merupakan ujian dan mukjizat ke atas Rasulullah yang membuktikan kekuasaan Allah S.W.T.. sapa yang meragui kisah ni, sama lah jugak dengan dia meragui mukjizat Rasulullah n kekuasaan Allah..


Firman Allah S.W.T:
"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1)



wallahua'lam..


demikianlah citer cik dla dengan sekor cicak.. smoga kamu smua n saya sndri mengambil ibrah dari citer ni


notajarikelingking:

# bak kata orang taman saya; its better late than never.. Jadi, dikesempatan ni saya nak ucap gak Slamat Hari Raya Korban.. Maaf Zahir Batin :)


# walaupun cicak jadi inspirasi saya untuk becerita harini, tapi tak bemakna saya da bekawan baik dengan cicak.. saya tetap geram kat cicak sbb bagitau kafir Quraisy yang nabi besembunyi dalam gua.. huh!

Sunday, November 7, 2010

NAK JADI AHLI MLM??

Bismillahirrahmanirrahim..


Hmm, lately cik dla da tekena sindrom yang tak dapat dikenalpasti nama saintifiknya.. yang pasti sindrom ni tak de lah bahaya mana.. cuma, boleh menimbulkan persoalan di benak fikiran [tu diaaa BM A++ punya] soalannya berbunyi begini, "kenapakah cik dla akan berasa sangat rajen nak update blog menjelang exam?" eesok nak exam, secara tiba2 mood nak update blog pun hadir tanpa dapat ditangguh2 lagi.. pelik bukan? tem free tak hengat nak update.. tem kalut nak kena baca buku ni la baru mood tu mari.. hmm, haru sungguh..


btw, kebetulan 2 hari lepas saya ada tulis kat status fesbuk semacam ini:









maka arakian tersebutlah kisah bukan sedikit yang komen & chatting & pm saya tuk tahu maksud status saya tu.. jadi, nak senang citer, saya jawab je lah soalan kamu2 tu kat cni yek :)


Baik, MLM [Multi-Level-Marketing] yang saya maksudkan tu bukan lah macam MLM zaman skarang yangbanyakmentindasorang ITS TOTALLY DIFFERENT!


MLM yang saya maksudkan ni jugak modal n urusniaganya bukan melibatkan $$$$$ saja, tapi LEBIH dari tu.. kerana ia melibatkan urus niaga dengan Allah.. baca dan fahami ayat di bawah:


Firman Allah S.W.T:
Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu PERNIAGAAN yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih? (yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan BERJIHAD di jalan Allah dengan HARTA dan JIWAMU. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui. Niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkanmu ke dalam JANNAH yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam jannah `Adn. Itulah keuntungan yang besar.
[As-Shaff:10-12]


dalam Al-Quran sendiri Allah da ajar kita urus niaga yang paling hebat n menguntungkan


Bagaimana caranya?

1) beriman kepada Allah dan Rasulnya

2) berjihad/berjuang di jalan Allah dengan HARTA dan JIWA


Apakah keuntungannya?

1) lepas dari azab neraka

2) diampunkan dosa

3) dimasukkan ke dalam syurga


memang bukan mudah untuk dapat syurga Allah.. kalau kita nak, kita kena korbankan bukan stakat harta, tapi jugak jiwa kita.. namun, harus diingatkan, dunia yang kita tinggal ni sementara ja.. n kehidupan kat akhirat sana nu yang abadi n kekal selama2 nya.. jadi, pilih antara dua: nak syurga dunia atau syurga d akhirat sana?


ok, itu baru dari aspek jual beli.. blom masuk MLM lagi.. keh keh.. jadi, apakah kaitannya dengan MLM? baca n fahami pulak kata-kata yang pernah diucapkan oleh Rasulullah S.A.W untuk Saidina Abu Bakar r.a:


"Kalau ditimbangkan amalan Abu Bakar dengan seluruh amalan umat-umat terkemudian, nescaya tidak dapat menandingi amalan beliau"


Subhanallah.. hebatnya Saidina Abu Bakar sampaikan kalau kumpul amalan2 kita still x leh lawan dia..


hmm, apakah formula beliau?


untuk yang lain2 mungkin kamu [saya jugak] boleh bukak sendiri buku sirah n baca tentang kehebatan Abu Bakar.. yang saya nak state kat cni satu je.. sbb kalau nak hurai semua esok pn tak habes.. esok saya exam woi [aik, teremo pulak secara tiba2.. hihi]


sambung.. saya penah dengar tazkirah dari sorang ustaz yang sangat hebat.. kalau bagi skala 1-10.. saya akan bg kat dia 11.. series! ustaz ni cakap, mungkin salah satu formula Saidina Abu Bakar adalah melalui konsep MLM..


kalau kita imbas sirah, antara orang yang terawal peluk Islam adalah:

1) Saidina Ali: kanak2 petama peluk Islam

2) Siti Khadijah: perempuan petama peluk Islam

3) Saidina Abu Bakar: lelaki dewasa petama peluk Islam


memandangkan masa tu Islam masih baru bertapak, ditambah pulak dengan Saidina Abu Bakar lah lelaki dewasa petama yang peluk Islam.. jadi, beban dakwah terletak di bahunya untuk bedakwah n sebarkan Islam besama2 Rasulullah.. secara tidak langsung dialah merupakan penggerak terawal.. n hasil usaha beliau juga, beliau berjaya mengkaderkan ramai pejuang2 Islam n Alhamdulillah, Islam masih berkembang dan sampai kepada kita sehingga ke hari ni..


ok, nampak tak kaitannya dengan MLM? haha, kalau tak nampak, maafkan saya.. bukan kamu yang bersalah sebab tak faham.. tapi saya yang tak pandai nak becerita.. tak pe lah, saya cuba jugak untuk memahamkan kamu semua..


gambar rajah 1: MLM


begini, perkaitannya dengan MLM ni adalah, bila mana Abu Bakar berjaya mengIslamkan saudara baru ketika itu + mengkaderkan pejuang2 Islam yang hebat, kemudian, pejuang2 ini pulak berjaya mengkaderkan pejuang2 generasi yang berikutnya n proses ini berterusan sehingga sekarang.. malah, proses pengkaderan pejuang2 Islam ini akan berterusan pastinya sehingga hari kiamat.. jadi, tak hairan lah bila Rasulullah mengucapkan "Kalau ditimbangkan amalan Abu Bakar dengan seluruh amalan umat-umat terkemudian, nescaya tidak dapat menandingi amalan beliau" kerana pahala yang beliau dapat tidak penah putus2 sehingga satu saat di mana malaikat Israfil akan meniupkan sangkakalanya.. ditambah pulak beliau lah orang terawal menjadi penggerak dakwah besama Rasulullah.. bukankah ini juga merupakan konsep MLM? [rujuk gambar rajah 1.. its not exactly, tp lebih kurang la]


jadi, mahukah kita jadi seperti Saidina Abu Bakar? dapat pahala tak putus2.. even da ada dalam tanah nnt pun pahala tetap bejalan.. subhanallah.. sioknya!


macam mana nak jadi ahli??? ada caranya.. tp bukan mudah kalau kamu sekadar nak bersenang-lenang.. saya bagi jalan macam mana kamu nak amalkan konsep MLM ni.. iaitu lah

1) berusaha untuk menjadi pejuang2 Islam [jundullah] dan dalam masa yang sama meng'ajak' sahabat2 yang lain jugak tuk jadi pejuang Islam

2) berusaha untuk menjadi naqib/ah

3) paling mudah, kamu sampaikan ilmu yang bermanfaat, n insya Allah selagi mana ilmu itu diperturunkan n diamalkan, pahala yang kamu dapat pun tak putus2


adeh, puas sudah berceloteh.. kamu fahamkah apa yang saya story ni??? da nampak MLM yang saya maksudkan??


sapa yang ada kritikan or penambahbaikan sila la berbuat demikian.. ini saya elaborate berdasarkan apa yg saya faham n dengar dari cramah ustaz berkenaan..


p/s: kamu pahamkah??? rsaunyaa kalau ada yang tak paham http://www.emocutez.com

Saturday, October 30, 2010

YEYYE, MAK DATANG!

Bismillahirrahmanirrahim...


http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com


amboi2.. seronok semacam dia harini, kenapakah? hehe.. mesti la seronok kans sebab my beloved mak datang tadi.. huwaaa~ sangat lama kot tak jumpa mak.. since hari raya haritu.. kalau teror cuba la kira sendiri dari tarikh cuti raya aidilfitri sampai ke hari ni, dah berapa harikah saya tak jumpa mak? tak pe lah, saya tolong kirakan [mud baek] lebih sebulan kot [sila jangan bandingkan dengan orang yg di perantauan.. its not da same situation k] memang boleh catat dalam kalendar as "HARI INI DALAM SEJARAH" coz tak penah tak jumpa mak lebih dari sebulan..


haritu sembang ngan mak.. mak kata balik la tem cuti hari raya Hindu nanti which is next week.. but, sorry mak.. tak bulih balik tem tu, sobs! T____T adeq ada hal lain yang tak boleh elak n perlu diaulakan [diutamakan] kalau nak balik pun, mungkin masa cuti Hari Raya Haji nanti baru bulih balik.. kesian sangat kat mak.. waaaaaaaaa~ http://www.emocutez.com mak cakap "tak pe lah", tapi di hatinya siapalah yang tahu, kan? she is lonely.. tapi nak buat macam mana? sobs lagik! apepun syukur gak sebab mak sorg yg understanding.. salah satu cara nak amek hati mak, kol dia hari2.. hehe.. hmm, semoga pengorbanan yg sikit ni ada nilainya di sisi Allah, n sahamnya turut d transfer ke dalam akaun mak n arwah abah, amin~ .................. uhh, banjir suda~~~



......twit 5 minit.....


sambil tu boleh hayati ayat ni.. ada kaitannya dengan sebab kenapa saya tak dapat nak balik umah lagi..


Firman Allah:
Katakanlah, "jika bapa-bapa , anak-anak , saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuwatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan RasulNYA dan dari berjihad di jalan NYA, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan NYA". Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.
[At-Taubah: 24]



sori telajak beminit2..


lupakan sekejap kesedihan td.. back to the right track..


spatutnya nak cerita pasal kisah gumbira dapat jumpa mak tadi [macam jejak kasih pulok] masa mak kolling tu saya tengah ada meeting.. mak cakap dia dah on the way datang maktab.. punya la sukkaaaaaaa sampai rasa nak melompat2 http://www.emocutez.com tapi naseb baek la otak dapat berfikir dengan waras "aku tengah meeting" jadi, rasa seronok tu berjaya di express dalam bntuk senyuman yg paling senyum [?] tapi tak sampai mencecah ke tlinga la.. kalau boleh memang nak senyum bagi smpai tlinga pun tapi tak mampu dah.. haha.. oh, merepek suda kamu ni cik dla~ ;p


tu dia yang berhormat dah sampai (^_^)v




mula2 g lepak2 dekat padang hoki + makan sket2 + sembang2 secara banyak.. pastu mak ajak makan kat luar.. apa lagi, yuk!! :D


sementara tunggu makanan sampai.....


ni la hobi mak saya masa tangkap gambar.. dia tak suka gambar 'ready'.. dia suka gambar 'kandid' [konooonnn.. padahal lakonan semata.. haha.. luv u!!]




ni pulak gmbar kakak saya yang sangat berjasa.. slalu ulang alik amek n ntar saya ke maktab.. boleh bilang dengan jari sepanjang saya hidup kat maktab ni brapa kali sangat la saya naik bas.. tu baru satu.. ada banyak lagi jasa dia kat saya.. termasuk yang da latest ni.. kalau berhasil, saya akan terhutang budi dengan dia seumur hidup! ^_________^ conclusion: glad to have a sis like her!




next, ni masa tengah makan.. saya prasan beg duit mak atas meja..

mode: pelik sambil kerut dahi
sebab: dompet mak sangat buruk

sungguh, sangat buruk sampai da terkoyak sana sini.. padahal rasanya masa balik haritu eloookkk sangat lagi.. tak kan boleh jadi buruk sebegitu cepat.. then tak pueh hati, saya tanya mak:

+ mak pakai beg duit sapa?
- mak amek atas peti ais
+ beg duit abah?
- 'hangguk'
+ menangis dalam hati

mak rindu kat arwah abah agaknya.. bukan mak sorang.. kami pun sama T___T smoga mak n abah bejumpa d syurga kelak.. amin~


the 'beg duit'







the original pics








masa nak balik tadi, kami kehujanan.. huuu~ sronoknya dapat bepayung sama2 ngan mak.. heheh.. bla dengan org tesayang ni, buat apa pun rasa sronok sokmo, kan?


tem mak nak balik, da rasa sebak.. tapi tahannnn je.. sebab maluuuuuu nangis depan mak.. naseb baek hujan.. boleh cover2 konon kena tempias ujan =p


mak,
kalau la mak tau
adeq sayang mak tak sebanyak bintang di langit
tak sebanyak pepasir di pantai
tak sebanyak air di lautan
sebab,
adeq sayang mak lebih dari tu
no words can describe how much i luv u
its uncountable
infinity~~~


sayang mak!!!
tanpa henti http://www.emocutez.com




notajarikelingking:
> pas exam ni nak trus cabut! x kire!
> dis coming holiday ni mestilah dispent dengan semaksimumnya dengan mak! im promise! insya Allah~

Tuesday, October 19, 2010

DOKTRIN

Bismillahirrahmanirrahim..


Baru-baru ni saya ada join satu program selama 3 hari 2 malam kat ipoh.. act tak de la interested sangat nak join.. sebab da boleh agak aktvt2 yang akan diorang buat dalam program tu.. tapi, da last2 minit tu trasa mcm tringin pulak nak tengok dengan mata kepala sendiri macam mana la ghupenye program kalau sep2 tu yang anjurkan.. slalu dengar n baca je.. y not kali ni tuan punya diri ni pulak yang merasa ..


exactly macam yang selalu saya dengar n baca! hari petama pun dah dihidangkan dengan nyanyian + si penyanyi pempuannya pakai baju banyak punya ketat macam kain buruk balut cempedak [err, pedas?] beduet pulak dengan artis laki sambil tehangguk2 kepala.. hmm, kesiaaan kat diorang.. semoga Allah kurniakan hidayah-Nya kat diorang tu n kita semua, mudah-mudahan, amin~


sambil makan sambil kena dengar lagu dgn volume yg macam nk pecah gegendang telinga.. mematikan selera btol! eh, sungguh la.. taw la saya sangat suka makan kans, tapi malam tu memang sungguh tak de mood nak makan.. ceceyh.. mana taknya, pasang volume punya la kuat sampai terasa detak beat2 lagu tu kat dada neh.. adoi la.. nasib la i ni muda lagik http://www.emocutez.com


lagi satu, tak pueh hati btol.. tau la hobi hampa tu suka memancing.. tapi agak2 la.. orang lain nak mancing hampa sekat.. hampa nak pancing boleh plak noo~~ adil ka? adil ka? kata mesia ni negara merdeka.. bebas bersuara.. merdeka la sangaaaaattttttttt.. bebas besuara la sangaaaattttttttt.. dah la bagi makan umpan basi + beracun plak tu.. syukuuurrrr la aku tak ngap umpan jijik hampa tu.. hopefully sangat ada la insan2 lain yang sedaq dalam sungai ni ada umpan beracun.. syuh, syuh.. kami tak ingin umpan jijik hampa.. kami nak umpan yang halalan thoyyiban ja..


bila da bosan tahap maksima, maka terlahirlah sajak macam di bawah.. orang lain nyanyi saya bersajak.. sungguh comel perbuatan tersebut! hak hak [tak marah kalau ada yang carik timba bila baca statement tadi] huhu http://www.emocutez.com kalau sudi, bacalah!




Di sini,
Ada sekularisme,
Agama dan kehidupan dipisahkan dan diambil separa,
Mulanya majlis dibacakan doa,
Kemudian disambut pula dengan nyanyi dan tari,
Hedonisme sudah sebati dalam diri,
Tahniah barat!
Serangan kau melalui mentaliti,
Nampaknya menjadi


Di sini,
Ada banyak jahiliyah,
Dahulunya wanita dipandang rendah,
Lantas Islam datang meletakkan wanita di tempat yang tinggi,
Kini sejarah berulang kembali,
Wanita dieksploitasi tanpa mereka sedari,
Tapi ada juga yang sengaja merelakan diri,
Berada di pentas memperagakan diri,
Berjoget kanan dan kiri,
Dengan pakaian yang tak cukup inci,
Bersoraklah si lelaki,
Tubuhmu diratahi,
Terkoyak rabaklah maruahmu di depan sang ajnabi


Duhai ikhwah dan akhwat,
Insafilah diri,
Dunia ni hanya sementara,
Akhirat abadan abada,
Bukankah Allah telah berkata di dalam Kitab-Nya?

"Dan tiadalah kehidupan dunia ini,
Selain dari permainan dan senda gurau belaka.
Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik,
Bagi orang-orang yang bertaqwa.
Maka tidakkah kamu memahaminya?
(Al-An'am: 32)


Ya Allah,
Masukkanlah kami dalam golongan orang yang mempertahankan agamaMu,
Bukan golongan orang yang mempersendakan syariatMu,


"Ya muqolibal qulub, tsabbit qulubana 'ala diinik"
Wahai Zat yang membolak-balikkan hati,
tetapkanlah hati KAMI dalam agama-Mu




AMIN~



notajarikelingking: tiada~

Monday, October 11, 2010

BERJAULAH MENGERATKAN UKHUWWAH

Bismillahirrahmanirrahim..


Fuuhhh~ lama sesangat tak mengupdate blog.. tapi x menghairankan sangat lah kan sebab memang macam tu la perangai cik dla skarang.. malas btol nak mengupdate blog.. sungguh tak berpatutan..



tengok kat bahagian 'PosTo2', uish, ramai jugak yang meninggalkan komen.. tapiiii mcm pelik2 je.. keh keh.. tak pe lah.. sekurang2nya mereka dan kamu2 yang sudi bekunjung telah meng'up'kan fulus saya dalam nuffnang.. tak de la smpai puluhan atau ratusan ringgit.. tp, ada la sikit rezeki saya anak beranak =p n paling penting, semoga kamu beroleh manfaat setiap kali singgah kat blog yang tak semenggah ni :)



ok lah, lets talk about Jalan-Jalan Cari Makan pasal



hari Jumaat lepas, saya n klasmet (H8) + senior2 (G7) bepakat nak konvoi ramai2 ke rumah en. Milatu, our beloved lecturer.. masa sembang2 tu, en. milatu cakap beliau n istri buat rumah tebuka spesyel tuk kami.. tp, ada la jemputan2 lain gak.. apepun, sungguh teharu.. THANX EN. MILATU & WIFE! http://www.emocutez.com



tapi kan, saya rasa en. milatu pun mesti teharu dengan kehadiran kami.. sebab kami telah bekonvoi ke rumah beliau dari ipoh ~> bidor.. almost 2 jam jugak pejalanan pegi sahaja.. sempat la saya be'roller coster' dalam keta sampai brapa kali pusingan pn x tau.. http://www.emocutez.com huhu


on our way to bidur..

pemandangan sepanjang jalan yang sangat canteks dengan sawah padi yg menghijau.. Subhanallah~



sampai2 je trus nampak makanan yang pelbagai.. gulp!! semua nampak mcm bes.. ada nasik tomato, mee kuah, pasembor, koktel, nasik impit dan macam2 lagi.. yummnyy!! rasa mcm nak makan segala yang ada.. haritu memang mengosongkan perut khas untuk makanan kat umah en.milatu pn.. jadi, apa lagiii.. heheh.. http://www.emocutez.com errrrrr, habes program diet macam ni.. [diet la sangat..!! =p]



xde gambar makanan.. ces, cemana bleh tlupa nak snap?? haih~



dipendekkan cerita, lepas makan2, kami pun x tunggu lama.. trus mintak izin nak balik sebab pejalanan bukannya dekat cik kiah oiii..



tapi b4 tu, kita begambar la dulu yeop!


my beloved frenz from H8~


in front of en. milatu & wife's house.. en. kamarul n istri pn ada gak..



tem nak balik tu, ada klasmet cakap nak g menara condong kat teluk intan.. lepas 'think cook cook' [suhaili, ingat x nih? ahaha], semua stuju.. hmm, tak pe lah.. da lama sangat kami tak g jaulah sama2.. harapnya jaulah kali ni dapat la mengeratkan lagi ukhuwwah sesama kami.. bukan dalam waktu terdekat ni je, tapi smoga kekal abadan abada.. kan klasmet kan?? i luv u oll very strong lah! http://www.emocutez.com



layan gambar~


ingat menara je boleh condong? kami pun boleh! ^^


nice shot~ luv dis!


sepetang di menara condong



Sabda Rasulullah S.A.W:

"Tidak beriman seseorang dalam kalangan kamu, sehingga dia mengasihi saudaranya, seperti dia mengasihi dirinya sendiri"

(HR: Ahmad, At-Tirmizi dan Al-Hakim)



Alhamdulillah, dalam pukul 10 lebih kami pun sampai di ipoh dengan slamat semuanya.. macam tak caye je saya tak be'roller coster' dalam keta masa on the way balik.. padahal 2 kali ganda lg jauh kot.. cayalah Cik Dla! heheh ^^


ok lah, smpai cni dulu.. esok ada UAK (Ujian Akhir Tahun), 2 papers.. Maths n LB (Literasi Bahasa) doakan saya n kawan2 sumer smoga sukses ye.. saya pn mendoakan kejayaan kamu2 jugak fiddunya wal akhirah :)



notajarikelingking: thanx a lot 4 dropping by here + baca entry yang becirikan kelam kabut ni.. tem exam ni la kalut nak update blog.. tem free tak kalut plak.. aiyyak.. k lah, tataaa~ wassalam http://www.emocutez.com

Related Posts with Thumbnails