Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Friday, March 26, 2010

PBS..SELESAI SUDA~

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, selepas 5 hari berhempas pulas di skolah, maka hari ini kami telah membawa haluan masing-masing [?] dis is our very 1st PBS..utk yg bukan cekgu, mungkin kamu tak tahu PBS tu ape, bukan? jadi dengan baik hatinya saya nak bgtau kamu, PBS tu Pengalaman Berasaskan Sekolah..kena g observe apa2 yg patut d skola..ada la task yg kena buat dari hari isnin-jumaat..nah, ni antara aktiviti2 yg saya, my rumet n 2 org lagi cekgu laki [din & syamil] buat kat skola SK WAWASAN PEKAN BARU PARIT BUNTAR [ada sesape tau skolah ni?]


ISNIN

hari ni ada assembly..tanya sorang kakak yang keje dekat situ..dia cakap kalo g awal kena masuk assembly..tp kalo dtg lambat x yah masuk pn x pe..so, saya ngan rumet plan x nak masuk coz ingatkan x de hal pn kalo x masuk..dlm kol 7.30 cam tu kami smpai skola..pastu buat terer terus gi pejabat..tengok2 pak cik kerani cakap kami kena masuk assembly jugak..n kena duduk kat DEPAN! mak aih..memang blushing kot..ayyoyoo..kalo tau macam ni pukul 6.45 lagi kami dah tecegat depan pak guard taw..eceh~ hm, patut la kena masuk assembly..rupanya penolong kanan nak ucap slamat datang kat cekgu2 praktikum [kami la tuuu..depa suka sebut cekgu praktikum pasai pa x tau] hadoih, malu memang malu..tp x pe la..benda da nak jadi..len kali x yah buat lagi..kami pun buat muka keras je jalan p depan dengan mulut dok senyum simpul [habes comel la konon ;p]

pehimpunan..semangat sungguh tem menyanyi n baca doa..kami pun teruja!

kalo nak ikutkan, hari ni kami kena cari pasal organisasi skolah je..tp disebabkan saya ngan rumet rajen telebih, maka kami telah pusing satu skolah cari maklumat tuk hari2 yg berikutnya.. penat tawu??? lagi dua org cekgu laki tu pun rajen telebih jugak..baru bekenalan ngan guru besar da offer siap2, "kalo cekgu nak kami relief kelas pun boleh" eceh~ nak nak markah lebih la tu..wekk!


SELASA

hari ni sesampai je kat bilik guru trus dapat surat merah..ye, dapat SURAT MERAH weyyy..tapi bukan surat merah yang mcm papa su bagi..tak tak..tapi effect surat merah ni lagi gempak..sampai saya ngan rumet seram sejuk..nak tau kenapa??haa, sebabnya saya ngan rumet kena relief kelas dajah 2..time ni memang rasa nak sekeh2 je cekgu laki dua org tu..depa la pandai2 offer sampai kami pun tekena tempias hujan..masa petama pulak tu..tak sempat kami plan nak buat apa..nak tolak, mcm segan pulak..so, trima je la..kebetulan kami kena relief masa muzik..apalagi, suruh budak2 tu nyanyi je la..memang respek aa kat depa ni..nyanyi punya la semangat..mcm nak tekeluar anak tekak..kah kah..

video


da dekat 1/2 jam..x kan nak suruh depa nyanyi lagi kot..mau semput budak2 tu..alhamd, naseb baik tetiba dapat ilham nak maen teka2..so, suruh la budak2 tu bahagi kumpulan laki n pempuan..pastu stp wakil kena datang depan n buat gaya mcm yg kami suruh n kawan2 yg laen kena teka..bes jugak maen nih..sronok tengok budak2 tu buat gaya secara besungguh..kalo suruh buat ular, boleh pulak dia meniarap n buat gaya macam ular..aisemeng, naseb x kotor baju tu..haha..

lepas habes klas, kami relex2 je dlm bilik guru..dah la WiFi dia laju! apalagi, layan tenet la..lalala~ :D


kesimpulannya, x de la teruk sangat pn relief klas..err, masa awal2 je rasa nak sekeh cekgu laki dua orang tu..lepas tu, x de dah..malah beterima kasih plak..kalo depa x mintak, maybe kami pn x merasa relief klas..tenkiu ye adeks2 ku http://www.emocutez.com


RABU

hari ni pun kami kena relief klas lagi..amboih, kena lagi??? syamil n din ajak join depa masuk klas 3M sbb kelas tu agak mengerikan..depa da penah masuk semalam..haha..tapi kami x nak..padan muka, padan muka..kebetulan naseb kami baik..ntah cemana ada cekgu masuk dalam kelas yg kami nak kena relief tu..so, tunggu apa lg..cabuuttt masuk dalam bilik guru..haha..syamil n din, sila jelezzz..


hari ni x begitu sebuk..bagus la sbb petang nnt nak kena mai balik skola..ada ko-ko pesatuan dan pemainan..act, x payah datang pn x pe..tapi kami 4 orang kan RAJEN TERLEBIH..ingat nak observe kejap je pastu balik..tup tup saya ngan rumet kena handle pesatuan matematik..adoyaiii..lagi skali kami x prepared..gabra2..mula2 suruh diorang pekenal diri..boleh pulak cakap TAK NAK! TAK NAK ok??? T__T amboih budak2 zaman skarang..berani nooo cakap tak nak..memang demand..ok lah..x nak sudah..kami pn x kesah [padahal dalam hati, hmmpphh3] so, nak buat apa ni??? tanya bebudak tu, depa cakap cekgu depa selalu buat kuiz math atau bg latihan math..dsebabkan majoritinya budak2 dajah 4-6, x kan nak maen teka2 mcm budak dajah dua semalam kan? x sesuwai [sila baca secara sengau] taw..tetiba like TING..ing..ing dapat idea! tem tu depa mmg da duduk dalam kumpulan..so, saya bg satu kertas kat stp kumpulan n mintak depa buat la dengan apa cara sekalipun, janji semua ahli kumpulan kena masuk dalam ketas tu..alaaa, kamu pun biasa maen game ni, kan3? mula2 dorang x paham..jenuh jugak la nak explain..tp mmg pn, game ni dikira aras tinggi jugak la..hm, hantam je la..naseb rumet tau nak buat cemana.. fuuhh~ saya pun ingat2 lupa sebenarnya..haha..


nak tegelak jugak tengok budak2 ni berusaha nak buat..ada kumpulan yang tulis nama masing2 atas kertas tu..kononnya macam tesirat la maksud dia..haha~ tapi sori ye dik..game ni x de trick..mmg btol2 nak kamu masuk dalam kertas tu..aniway, good try..saya pun x terpkir utk buat mcm tu..n ada jugak kump yg buat lubang kat tengah2, n den pakat2 masukkan tangan dalam tu..sekali lagi, TTEEEEEEEEETTTTTTT, wrong answer la sayang..tak aci la masukkan tangan je..cekgu nak masukkan satu badan..lagi dua kump masih tepening2 n x dapat jawapan..so, xpe la, saya ngan rumet pn tunjuk la cara yang sebetulnya..sumer macam, wowwww..n ada jugak yg dan2 buat taw..haha..lagi satu nak tegelaknya, kami cakap kami buat magik n ada yang pecaya..adoyaiii..

kretif jugak..huhu


magik! taraaaaa~ :D

lepas habes pesatuan, ada permainan plak..tem ni kami x kena relief apa2..cuma cekgu laki dua orang tu je kena ganti utk pemainan bola sepak..fuuhhh, depa ni mmg besemangat waja tol..bagus2..da nampak dah bakal cekgu yang cemerlang..eleh, kami pun cemerlang jugak ape [nak jugaakkkk] hoho (O_o)

din n syamil, bajet..haha~

balik dekat2 kol 6..pheww~


KHAMIS

n once again, kami kena relief kelas..kami dapat kelas yang sama..rumet cadangkan nak buat teka kata mcm roda impian tu..n mmg kena pun dengan sub dia sbb kami relief utk kelas bm..bagus rumet, bagus! syamil n din ajak kami join depa masuk klas..depa dapat klas yang mengerikan itu lagi..haha..memang jodoh btolla..n jawapan kami still NOPE! kesian, kesian..kejamkah kami??

masa masuk klas dajah 2 tu, kami buat la game teka kata..lepas tu maen game bom pulak..besemangat btol jerit.."JERRY BOM, JERRY BOM, JERRY BOM TO SIN CHAN BOM!" ahaha..semangat sampai tak nak mengaku kalah lansung..nak pilih pemenang pun susah..last skali kami bagi semua menang, senang cerita..memang enjoy la relief kelas ni..budak2 dia bagi kerjasama yg sangat baik..

teka kata..tengah bebincang tuk pilih huruf

JUMAAT

hari ni kami da x kena relief klas..hehe..so, cepat2 settlekan mana2 task yang x siap lagi..cari maklumat n tangkap gambar bagai, pastu besedia untuk balik! sob sob..sedih plak nak tinggalkan skolah ni..sbb cekgu2 dia semua baik2 n soooooooooooo sweettttttttt..memang teharu sangat..walau mcm manapun, setiap pertemuan pasti ada perpisahan..eceyh~ thanx so much kpd semua cekgu2 SK WAWASAN temasuk guru besar n penolong kanan yg sporting2 sumer..staff pun baekkk jugak espesyeli pak uda..rindu pak uda..aik, tetiba..

paling x boleh blah, masa da nak balik tu ada beberapa budak2 pempuan jumpa dengan syamil n din..pakat2 nak tangkap gambar dengan depa..dr bilik guru ikut sampai garaj motor..adoii, budak2 zaman sekarang..din n syamil pun ada crita dalam klas budak2 ni ada sebut gak pasal kawen..baru dajah tiga pandai dah sebut kawen? amboi, dasyat nooo~


so, ni la cabaran untuk cekgu2 sekarang..zaman dah berubah ye..kalo kita dajah 3 dulu mungkin masih ada yang jilat hingus sendiri [hype, ini kenyataan!] tapi budak sekarang da lain..budak skola rendah pun da pandai cakap pasal s** la apa..jadi, berat tanggungjawab kita neh..semoga kita mampu mencorakkan generasi masa depan ke arah yang lebih baik serta meletakkan AGAMA sebagai perkara utama dalam apa jugak perkara yang dilakukan..insya Allah [emm, mampukah aku?? grrr]



ok lah, itu saja laporan sepanjang PBS..overall, mmg best sangat..


# spesel dedication to cekgu SYAMIL n TAQIYUDIN, thanx so much 4 ur cooperation..bes kejesama dengan hampa..da la skema ;p pastu asyek dok buat lawak n x abes2 nak gadoh ngan aina..haha..memang mcm budak2 la hampa nih..n kami mintak maap jugak noo~ kalo ada melawak telebih ka apa..

# tuk rumet, lebiu..miss u..bla nak datang rumah kami lagi?? 20 taun lg ek???

Monday, March 15, 2010

MISTERI DI SUBUH HARI..KAH KAH

Bismillahirrahmanirrahim...


Aik? tajuk macam seram..tapi kenapa gelak? cerita ni macam cerita zombie kampung pisang kah?? haha..lebih kurang begitulah..horror+humor..kisahnya begini..


pagi tadi saya bangun la lebih kurang pukul 5 pagi..lepas wat sekian2 kerjaan, tetiba saya tringat.. mana diari pink saya? mana diari pink sayaaa??? diari tu pentiiiing banget..ada senarai segala macam keje yang saya x settlekan lagi.. cari punya cari tapi tak jumpa..tem tu dah nak nangis dah tapi tahan dulu air mata tu..tunjukkan sikap macho depan mak kalo tak nak kena tempelak sebab selalu letak barang merata alam..lepas orang azan, terus solat subuh..lepas tu untuk menghilangkan ke'tensen'an mencari diari pink, saya tido sekejap..Zzzzzzzzz~


lebih kurang sejam kemudian..


+ : adek, awat hang tidoq dalam gheta..mak marah ka?
[sila baca dalam loghat utara ya]

- : dak aih..awat??adek ada kat mana nih????
[sambil buat muka macam tepelik2..memang nak kena slap]

kemudian, terus bangun masuk dalam rumah sambil ketawa2 n tup, tup tido balik..


apakah yang terjadi sebenarnya??? mamunkah??? macam mana boleh tido dalam kereta?? ok, itu tak de la lawak sangat..sebabnya x mustahil la tido dalam keta..ada possibility yang saya ni mamun..tapi yang lawak sampai kami tiga beranak gelak mcm nak keluar usus disebabkan oleh peristiwa yang berlaku sepanjang 'kehilangan' saya itu..ini diceritakan sendiri oleh kakak n mak saya sambil tegelak tak habes2 lagi..sampai saya nak taip keyboard sekarang ni pun teketar2 tangan sebab tegelak2 jugak..alkisahnya begini..


DRAMA: MISTERI DI SUBUH HARI

pelakon:
1) cik dla
2) cik kak
3) puan mak

masa: 6.30 - 7.30 pagi


# cik kak tecari2 cik dla sbb nak bgtau siap awal sket..pagi ni kami nak beshoping di pasar kemboja..pastu nak amek anak2 sedara yang da balik dr klate nu..hoyeh!

# cik kak tecari2 kat semua bilik tapi tak jumpa jugak cik dla..then,cik kak bgtau puan mak..puan mak cakap mungkin ada dalam toilet..tapi dalam toilet pun tak da orang..jd, d manakah cik dla? lalu cik kak pun cakap, "mak, adek hilang!"

# lepas tu puan mak pun cakap, "yang dia ghajen sangat hilang tu pasai pa???" [nanti saya cerita kisah di sebalik ayat ini]

# cik kak cakap, "tu la mak..dok marah sangat kat dia" [cik kak ingat puan mak marah kat cik dla sebab diari pink tu hilang]

# puan mak cakap, "bila masa mak marah dia??" [okey, masa ni dua2 orang tu tediam sekejap]

# puan mak besiap2 nak masak utk bawak bekal gi keja..masa ni dia masak macam cool padahal dalam hati libang libu memikirkan anak dia yang 'hilang'..buktinya, mee sanggul goreng yang selalunya superb terus jadi sumasin n pucat lesu..haha~

# dalam masa yang sama juga cik kak pegi ke ruang tamu depan..tiba2 dia tenampak pintu gril yang tebukak..pastu terus dia menjerit, "mak, dia dah lari mak!!!!" mak pun datang dalam keadaan tegesa2 n cakap, "macam mana dia lari? gril bukak tapi pagaq tak bukak.." ye laaa.. tak kan saya panjat pagar kot..hoih, saya masih senonoh..huhu..

# baiklah..suasana diam semula..

# alang2 gril tebukak, cik kak keluar membasuh baju..masa cik kak kluar tu la tiba2 dia nampak macam benda panjang dalam kereta..bila dia pegi dekat kereta, sah! ni la budak yang hilang itu..hahahaha..dia pun cepat2 masuk dalam rumah. "maaakkkk, adek tidoq dalam keta!!!"

# puan mak pun cakap, "awat la dia tu..hang pi gerak dia!"


begitu lah alkisah misteri di subuh hari..pagi yang menggamatkan..mak n kakak yang mula2 geram pun terus tak jadi marah sebab nak tegelak..mana tak marahnya, depa punya la pening pker saya pegi mana sampai ingat saya lari dari rumah, tapi saya sedap2 tido dalam kereta..kakak cakap saya tido punya nyenyak macam tido atas katil..hahaha~ bila masa saya jalan masuk kereta pun saya tak ingat..memang nak tegelak..mungkin tidak lawak bagi kamu..tapi cukup lawak bagi kami tiga beranak..sebabnya saya penah 'hilang' beberapa kali..dan bila mengingatkan tentang itu, memang boleh tegelak sampai macam ni http://www.emocutez.com kah kah..


.................................................................................................................................


lagi kisah mengenai 'kehilangan' saya yang memang unforgettable lah dan jadi bahan gelak ketawa kami sampai sekarang..masa tu saya umo 13 ke 14 ntah..macam ini ceritanya..


satu hari ni mak n kakak ajak kluar gi cari lampu untuk hiasan rumah..saya sungguh2 tak nak ikut sampai nak nangis sebabnya saya cari kerongsang tak jumpa..tak kan la nak pakai tudung ikat mcm mak cik mak cik nak gi market tu kan? sungguh sexy n funny ok..tapi setelah didesak, didesak dan didesak jugak oleh mak n kakak..jadi, saya pun pasrah T__________T depa cakap saya duduk dalam kereta pun tak pe..act mak saya risau saya sorang2 kat rumah sebab kecik lagi..bluerrkk..kecik la sangat..haha~ boleh bayangkan tak betapa selekehnya saya waktu itu?????? da la tak sempat nak tengok cermin..tak apalah..cermin pun takut nak tengok saya agaknya..huh!


ok, sebelum gi kedai lampu kami singgah jap kat stesen minyak..pas isi minyak, mak gi buat ape ntah kat kaunter..so, kakak pun park kereta kat tepi..disebabkan tadi tak sempat tengok cermin, so saya pun bgtau kakak "kak, adek nak p toilet sat" lepas cakap terus turun..


lepas da belek2 muka yang selebeh itu, saya pun keluar..tiba2 nak nangis "mana maaakk??mana kaaakk??" habes pusing satu stesen minyak cari mak n kakak tapi tak jumpa..huwaaaaaaaaaaaa~ http://www.emocutez.com melalak kejap..lepas tu dalam hati mcm sudah bengang..kenapa tinggal aku?? pegi toilet kejap je pn..mula2 saya ingat kakak n mak tinggal saya sbb lama sangat dalam toilet..tapi, tiba2 terus jadi positif "ntah2 mak n kak gi beli keronsang kat aku" punya la positif..jadi, duduk la beteleku depan stesen minyak..dalam hati "rilex, jangan marah..depa p beli keronsang tu kat aku" apa punya lurus daaaaaaa..


dan yang pelik bin ajaibnya, mak n kakak boleh tak sedar saya tak de! kalo tak sedar masa dalam kereta tak pe jugak..ini da pegi merata alam..bukan sekejap..lama ooooooooooo saya kena tunggu! dan saya masih terus positif "lamanya depa gi beli keronsang" kah kah


macam mana kakak n mak boleh sedar saya tak de??? macam ini..lepas da beli segala macam barang, masa nak balik tu kakak tanya saya, tem tu dalam kereta


+ : adek, hang nak makan apa?? charkoeyteow ka??

- : diam

+ : adek, hang nak makan apa??
[masa ni suara da tinggi sket]

- : diam lagi

+ : adek, awat hang ........
[ayat tegantung sebab bila tengok belakang tiada siapa di situ..jeng jeng jeng]


oooo, bila nak makan baru ingat aku ye..aku ni simbol makanan kah? kah kah T_____T


ok, masa ni mak n kakak gelabah giler..mak ingat saya kena culik dengan bunian..kah kah..mak memang buat lawak senario btol la..tapi kalo tengah gabra memang macam2 bemain kat kepala kan..so, no wonder la..padahal da lama benor depa tinggalkan saya kat stesen minyak tu..isk isk..baru perasan anak dia yangsebesarini tak de..seriyes, depa memang da kecut perut! radio pun terus tutup..suasana sunyi sepi.. masing2 baca doa tak henti2..kah kah..tau takuuutttt..


ntah macam mana mak boleh patah balik kat stesen minyak tu..mana tau kot2 anak dia ada..biasa laa..firasat mak2 memang selalunya btol kan? n memang sah2 la saya ada kat situ..saya pun boleh tesenyum2 seronok nak dapat keronsang walaupun hati agak panas tapi malas nak marah..sebab bila kita marah hati kita sakit..btol tak??? masuk je dalam kereta, semua diam kejap..mungkin mak n kakak tegamam lagi..tak lama lepas tu, masing2 pakat gelak sampai tak boleh nak cakap.. cakap pun asyik nak tegelak jadi baik gelak dari cakap..hahaha~


wajah kesayangan hamba..walaupun selalu beleter tapi selaluuu buat lawak cool jugak..n selalu buat saya sakit rinduuuuuuu~ without u my world is empty tssk T__T


sekian saja pekongsian cerita hari ni..
sori la sebab hari ni entry tak berilmiah..
sekadar nak kongsi hari bahagia kami..
kalau rasa tak suka dengan entry kali ni..
sekali lagi mintak sori..
http://www.emocutez.com

Thursday, March 11, 2010

MARI! MARI! AIR FREE! AIR FREE!

Bismillahirrahmanirrahim..


Hari ni hari sukan..
besssss..
sebab saya masuk 100m n dapat nombor satu..
APA???
TAK PECAYA???
haha..
memang patut kamu x pecaya..
kalo saya masuk sekalipun..
x mustahil saya dapat nombor satu taw..
TAPIIIIII...
nombor satu dari belakang la..
haha..
[hoi, apa ni? mengutuk diri sendiri]
errr..
maaf diri sendiri..
saya x sengaja..
heeeeee~


tahun ni x tahu kenapa..
saya kurang semangat kesukanan sikit..
x macam tahun lepas..
walaupun saya x tepilih sebagai atlit..
T__T [eceh, ape hal nak buat muka sedih]
tapi petang-petang saya turun jugak untuk mensokong rumah BAYAN...
BAYAAANNNN..seeehhhhhh...!!!
tapi tahun ni sekali pun saya tak turun..
atas sebab2 tertentu n tak tertentu juga..
sshhhhh..
http://www.emocutez.com
jgn bgtau ketua haaa~


hari ni saya n beberapa kawan jadi bisneswoman/man..
ceceeh~
jual air n nugget je pun da nak declaire diri sendiri jadi bisneswoman..
heheh..
tapi ok what..
serve mknn tuk orang yang kelaparan n kedahagaan..
besar pahalanya..
tp serve ni serve bebayar la..
hek hek..


Alhamdulillah..
sambutan sangat menggalakkan..
trimas kepada semua pembeli ya..
cuma air rebina je yang x abes..
itu pun x banyak..


jadi, saya dan kawan2 telah sepakat untuk bagi air free dekat sape2 yang kedahagaan air..
walaupun ada potensi untuk orang beli..
tapi kami bagi free jugak..
masa cakap "SAPA NAK AIR FREE???"
pakat serbu nak air free..
haha..
seronok tengok depa hepy dapat air free..
rasa memang puas hati..
harapnya depa pn senang hati la ya..


e'eh..
tetiba tringat kat sorang pak cik ni..
jap eh..
saya nak godek2 laptop ni nak cari gambar dia..


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


haaaaa..
jumpa dah..
yeyyeee, yeyyeee..
oppss..
i should say, Alhamdulillah first..
haih~


ni diaaa..




gambar ni saya snap masa kat stesen bas parit buntar..
tem tu gi beli tiket bas nak p mana ntah..
errrr..
bukan nak citer pasal tiket bas atau destinasi cinta yang dituju..
kita nak cakap pasal pak cik tadi..
ya, oleh itu mari continue..
saya tengok je gelagat pak cik tu dari dalam keta..
sambil hati kat dalam ni cakap..
"Apa dia nak buat eh? buang atau bagi kat orang?"
n hipotesis awal saya tepat sekali..
pak cik tu buang air tu..
bukannya nak su'udzun [buruk sangka]
tp keadaan macam ni macam dah biasa dalam kalangan orang kita..
dalam kes ni..
tak patut kan pak cik tu buat macam tu..
sedangkan ramai orang yang duduk2 depan gerai dia..
daripada bagi longkang minum..
baik bagi manusia comelmacamsaya minum..
baik dia offer dulu..
"SAPA NAK AIR? SAPA NAK AIR?"
baru la comel sket perbuatan tu..
ini buang terus..
ada 4 bekas air semuanya..
rugi, rugi..
saya pun satu
[ye la..kau mana menjalani belahan dedua nak jadi dua]
bukannya nak gi tegur..
huuuu~
harap membenci dalam hati je la..
itu la selemah2 iman..
lemah btol iman i..
wuuuuuuuuu~
T____T


disebabkan sedih..
saya pun da malas nak tulih..
chaw..
http://www.emocutez.com



bak kata en. khairul anuar:
BETULKAN yang BIASA
BIASAKAN yang BETUL



firman Allah:
“Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara syaitan.”
(Al-Isra': 27)



Rasulullah S.A.W telah bersabda di dalam sebuah hadith:

“Barangsiapa di antara kamu yang melihat sesuatu kemungkaran,
maka hendaklah dia mengubah dengan tangannya (kekuasaannya),
jikalau tidak berkuasa hendaklah mencegah dengan lisannya,
jikalau tidak berkuasa juga,
hendaklah mencegah dengan hatinya
(membenci kemungkaran itu),

dan ini adalah selemah-lemah iman.”


p/s:
# thanx a lot to nadia, mus, nik, kak ct n beberapa lagi orang2 yang sangat sweet yang telibat sama menjual utk Biro Agama..tetiba plak hampa kena jadik bidan terjun no~ huhu..semoga Allah membalas jasa kalian..
#eh, kata td nak chaw?? errr..baiklah, baiklah..nak pegi la nih..

Monday, March 8, 2010

KERINDUAN DAN KETAGIHAN KEREPEKAN KEUBIAN..KEUHUKAN T__T

Bismillahirrahmanirrahim..


Hari ni nak berkongsi kisah sedih..

sebab kerepek ubi cik dla dah habeh..

dengar, dengar..

ini bukan sebarang kerepek..

kerepek ini bisa buat cik dla jadi ketagih..

nak tengok rupa kerepek ubi yg buat cik dla jadi ketagih itu???

ini haaaaa...


da ngap separuh


sangat suuukkkkka keropok ubi keluaran yang ini..



walaupun rupamu tak sehensem sharukhan..
[aik aik?]

tapi kerangupan mu tettap menjadi pojaan hatiku..



tinggal secebis ni cuma..uhuk T_______________T



pengumuman, pengumuan..

siapa yang mahu bantu..

tolong aku, kasihani aku..

tolong carikan diriku, kerepek ubi ku..

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..

wo o o o o~

yang mavelles itu..



brapa kali mau ulang daaa~

err, itu tandanya cik dla sangat kempunan kerepek ubi itu..

kalo dah kempunan, g la masuk batu belah batu betangkup nu~

hoih~ sampai hati..

tolong la..

saya bukan nak bunuh diri..

itu namanya menzalimi diri sendiri..

bedosa besar di sisi Ilahi..

Abu Hurairah R.A. meriwayakan dari Nabi S.A.W:

“Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diri, racun itu akan berada di dalam gengamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam gengamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahannam, kekal di dalamnya selama-lamanya.”
(HR al-Bukhari dan Muslim)


Daripada Jundub bin Abdillah R.A.,
katanya Nabi S.A.W. bersabda:

“Dahulu dikalangan umat sebelum kamu ada seorang lelaki yang ada kecederaan (kemudian menjadi ulser), lalu dia tidak bersabar menanggung kesakitannya, lalu dia mengambil pisau dan memotong tangannya sehingga darah tidak berhenti sehinggalah dia mati. Firman Allah S.W.T: “Tergesa-gesa hambaku kepadaKu (dengan membunuh diri), aku haramkan untuknya syurga.”
(HR al-Bukhari dan Muslim)

tengok, tengok..

punya la bedosa besar bunuh diri..

nauzubillah, saya tak mau bunuh diri..

errrrrr..

saya cuma nak kerepek ubi..


nak kerepek ubi..

nak kerepek ubi..

http://www.emocutez.com

huwaaaaaaaaa~

http://www.emocutez.com




tumpang menyelit..

citer di atas tu saya post semalam..kemudian, ada sahabat cakap, x baik obses pada makanan..alamak! errrrr..kategori saya ini sudah dikira obses pada makanankah?

hmmm..baiklah, baiklah..muhasabah diri..

saya tak nak obses pada makanan..

makan untuk hidup dan dapat tenaga untuk beribadat..

bukan hidup untuk makan..



lepas ni kalo terindu dekat kerepek ubi, saya tak buat aksi macam ini lagi dah http://www.emocutez.com


tapi saya akan beraksi macam ini saja http://www.emocutez.com


hehehe..boleh cam tu?? (^_~)


p/s:
##trimas kepada sahabat yang menegur
##sesekali ku rasa teringin, menikmati kerepek ubi tu lagi..lalala~ :D

Related Posts with Thumbnails