Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Monday, December 13, 2010

MY VERY FIRST TRIAL: POPIA NESTUM! ^_^

Bismillahirrahmanirrahim...


Dengan nama Allah, apa kabar hati? Masihkah ia seperti embun? Menunduk tawadhu’ di pucuk2 daun? Masihkah ia seperti karang? Berdiri tegar menghadapi gelombang ujian? Apa khabar iman? Masihkah ia seperti bintang, terang benderang menerangi kehidupan? Apa kabar sahabat2? Di mana pun kamu2 berada, smoga Allah sntiasa menjaga hatimu serta memberi kesihatan kepadamu hari ini dan untuk selamanya, agar dapat terus menyumbang untuk Islam selagi masih diberi nikmat nyawa :)


macam biasa.. mud nak update blog baru menjelma.. heheh.. jadi, harap layankan saja kisah yang nak dipaparkan ni even da belalu hampir seminggu lebih.. rasanya tak bekulat lagi kot.. masih rangup lagi ni.. krup krup krup.. eh, kenapa bunyi krup, krup, krup?? oh ya, sila rujuk tajuk ye ^_____^


yes, cubaan kali pertama buat popia nestum berhasillll!!! Alhamdulillah~~ jangan pandang ku sebelah mata, hanya kerna nama ku cik dla uh, da lama segmen dapur cik dla sunyi sepi.. kali ni trisi kembali.. hoyeh.. jadi, mari kita sama2 kongsi resipi yok! http://www.emocutez.com


abaikan kehitaman papan pemotong ku itew.. bak kata pepatah: hitam2 si tompok manggis, semakin hitam semakin manis.. err, apa kaitankah?



bahan-bahan:

sepeket kulit popia
[make sure ada tanda halal JAKIM]

2 cawan horlick

1 cawan nestum
[yg ori punya]

1 cawan gula ising
[rupa dia macam tepung.. hampir2 terbeli gula halus yang amat2 halus tapi bukan dalam bentuk serbuk.. so, jangan tesilap langkah ye.. huh?]

minyak banyak untuk menggoreng

tepung jagung as glue



alat-alatan:

papan pemotong

pisau potong daging tuk potong kulit popia
[eh, saya tukar guna gunting.. much easier for me]

chopstick tuk gulung popia
[boleh gak guna strow atau apa2 yg bebentuk rod]

talam
[nak letak popia yang da digulung2]

eh, jenuh nak bagitau satu2.. suka hati kamu la nak guna alat papepun yang berkaitan.. huhu



cara-cara:

potong kulit popia jadik segi empat camni





pastu, gulung kulit popia guna chopstick camni..





att!: gulung kulit popia kat hujung2 chopstick supaya senang nak tarik kluar.. tapi sapa yang penyabar, sila lah gulung kat tengah2 chopstick tu.. err, rasanya tak sempat nak masuk kulit popia yang ketiga kamu dah betukar ijau.. saya becakap bedasarkan pengalaman.. tak caya, cubalah! :D


one more thin, kalau nk bagi lekat hujung kulit popia tu, sapu la sikit bancuhan tepung jagung dengan air.. agak2 melekat tu, ok la.. kalau rasa tak yakin dengan kehebatan tepung jagung, boleh jugak guna gam uhu atau gam gajah.. tapi sebarang kesan sampingan, errr, jangan cari saya.. pilihan di tangan anda! http://www.emocutez.com


eh, bila da banyak2 rasa boring la plak dok menggulung.. da lenguh2 pinggang.. kalau nak gulung2 sampai abes semua kulit popia, tak masak tengah hari le jawabnya! tukar teknik, tukar teknik!


ting! idea mari~ dari sebesar2 kulit popia tu, tak yah potong jadi segi empat kecik pun tak pe.. trus gulung, then baru gunting pendek2.. bijak kan? bluerkkkkkkkkkk cuma yang hujung2 tu agak tak brapa kemas la sebab nipis dan asyek tebukak je.. yang kat tengah tu terbaekkk.. tebal dan padat.


da gulung2 gitu pun rasa boring jugak.. jadi, mari kita buat corak yang lain la plak.. baru kelihatan comel dengan beraneka bentuk, kan? boring gulung, kita buat tiga segi.. boring tiga segi, kita buat empat segi.. keh keh.. macam ini




yang dalam ni baru ada 3 jenis bentuk.. actually ada bntuk lain lagi macam bintang n abstrak.. haha.. abstrak paling senang.. koyak2 je kulit popia tu suka hati saya n kamu, n siap! kadang2 suka hati itu seni ;p


eh, dari tadi citer pasal kulit popia.. boring suda~ tukar cerita! kulit popia, sila duduk diam2! kita nak citer pasal horlick, nestum n gula ising pulak


ok, untuk ketiga2 bahan di atas, kita combine semua skali guna nisbah 2 : 1 : 1 = horlick : nestum : gula ising


make sure nestum tu kisar dulu sampai hancur.. da combine, gaul sampai sebati.. sebaik2nya tapis dulu gula ising sbb ada ketul2 yang tak hancur..




da siap gaul, goreng lak popia.. suka hati kamu lah nak goreng sampai kaler dia putih, kuning, coklat atau hitam2 si tompok manggis [hey, brapa kali nak ulang pribahasa tu?] tapi saya suka goreng sampai warna putih atau kuning2 cam tu je..


da goreng, boleh gaul dengan serbuk2 tadi.. maka, jadilah POPIA NESTUM! boleh dihidangkan kepada orang yang tersayang disimpan dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan lemau or masuk angin..


TARAAAA




kasi close up sket..


boleh dimakan wherever n whenever :) [kecuali kamu puasa.. ok, tak yah bagitau pun tak pe.. heh]


senang bukan???? yep, senang banget tapi ape pasal explanation nye jadi panjang benor? keh keh


baiklah, gtg now.. slamat mencuba! rugi tak cuba.. sedap hingga menjilat jari :) [sila la cuba.. kalau kamu cuba saya dapat pahala.. masak memasak pun ilmu jugak kan? ;)]




notakakigajah: ada sesapa nak tempah ke? sangat dialu-alukan.. harga yang ditawarkan bebaloi2! menerima tempahan pada bila-bila masa http://www.emocutez.com

5 8 org suke menyonteng:

M. Fakhai MD said...

Assalamualaikum...
salam ziarah...

syafiqah said...

Bismillahirrohmanirrohim...

Assalamuaikum warahmatullahi wabarakatuh ku utus buatmu kakakku kak dila...

er, nak tanya...
Erm, horlick tu boleh ke makan??? sori sangat2 sebab tanye, coz ari tu pena dengar, yg horlick ni di ragui...ingat x mase ceramah zoom in halal ari tu??? Ni isu lama kata penceramah tu la... kami ragu2 tang horlick tu... by the way, nice resepi... rasa cam nak cuba... tapi bagi yang ragu2 horlick macam kami ni, leh ganti ngan susu, koko radix or wat eva yang kita yakin kan??? rasanya still x rosak resepi tu kan kak dila kan??

-Adik usrahmu-

charkoeyteow girl said...

w'salam..
waaa~
bakal munsyi datang menziarah kt cni..
err, jgn tekejut eh dgn penggunaan bahasa kat blog kak dla ;p

charkoeyteow girl said...

ummiii.. tenkiu edeq sayang.. kak dla x prasan plak pasal tu.. xpenah dengar lg.. anyway, nnt kak dla cek dgn org yang lebih arif eh.. tq~ :)

charkoeyteow girl said...

ummi, kak dla da tanya kat ust kak dla.. dia kata horlick insya ALlah djamin halal :)

Related Posts with Thumbnails