Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Saturday, September 4, 2010

DIARI RAMADHAN CIK DLA - PBS

Dimulakan dengan Bismillah..


29 Ogos 2010 - 3 September 2010

SK Putrajaya Presint 9 (1)



~Lets Da Pictures Do Da Talking~


DAY 1




sambutan MENDEKA! MENDEKA!!!!


melawat kelas pemulihan + bekenalan ngan cikgu pemulihan yg sangat baik n budak2 pemulihan yang sangat bes jugak.. cantik giler kelas pemulihan ni.. tabik la kat cikgu/kak norlidah sbb dia start kemas bilik ni dari sebuah stor smpai jadik bilik pemulihan yang sangat kool.. secara sendirian berhad okeh? dia amek masa almost 4 bulan jugak nak bagi jadik cam ni
O_o


DAY 2


memandangkan cuti Mendeka, jadi saya tlah mengajak salah sorang kawan kamceng saya masa kat matrix dulu tuk jumpa kat Alamanda.. dia blajar kat UPM skang ni n amek kos Food Tech.. Bijak skali! sangat besss dapat jumpa dia.. udah lama seyh gak ketemu.. almost 2 years.. lansung x de prubahan, kecuali penambahan dot dot dot.. hahaha.. don wery kakak sayang.. tu tandanya ko da matang.. hahahaha


mula2 kami plan jumpa kat Alamanda.. tp mak ai.. sangat sesak okeh? parking FULL! tp saya redah jugak sebab kesian kat kakak a.k.a wodz yang da lama tepacak kat situ.. lastly Alhamdulillah, dapat gak parking.. saya n da geng adalah orang terakhir bejaya memboloskan diri sblm tmpat parking satu2nya yang tinggal tu diletakkan signboard FULL.. hoho


mula2 kakak cakap dia ada kawan nak g Alamanda jugak.. tejumpa masa dalam bas.. so, saya ingat x pe la.. at least dia ada kawan nak sembang2 n shoping2 dulu smntara tunggu saya smpai.. tapi rupa2nya 'kawan' dia tu adalah mak cik india yang keja kat Alamanda.. hahahahaha.. memang nak tegelak! naseb bek da ada dalam Alamanda.. saya cuba la menggagahkan diri gelak dengan paling cara paling sopan http://www.emocutez.com




lepas da pusing2 n menshoping sikit2 [sungguh saya telah menshoping secara sikit.. hanya beli sepasang sepatu saja.. eceh, sepatu? heheh :D] then, kami terus gerak ke MASJID BESI.. ada sorang kawan dr IPIS cakap, masjid besi lawo + bes pulok solat kat situ.. saya pn teruja la nak g.. sebab macam pelik, btol ka nama dia masjid besi? bentuk dia macam besi kah? atau diperbuat daripada besi kah? ish, macam pelik je.. nape x penah tau pun kewujudan masjid ni? jadi, untuk mendapatkan kepastian, jom kita terjah! layaaannnnnnnn~~


haaaa, ni la ghupenye masjid besi
Pembinaannya menggunakan enam ribu tan keluli dan material
wohaaa!
memang terserlah kebesiannya.. [?]














harapnya masjid yang seindah ini bukan sekadar berdiri megah dengan hiasan yang berkilauan bagai tp juz jadi tempat pelancongan dan berbangga saja sedangkan tidak dimakmurkan pun..


Berkata Ali B. Abi Thalib:

"Akan datang di suatu masa di mana Islam itu hanya akan tinggal namanya sahaja, agama hanya bentuk sahaja, Al-Quran hanya dijadikan bacaan sahaja, mereka mendirikan masjid sedangkan masjid itu sunyi dari zikir menyebut Asma' Allah. Orang-orang yang paling buruk pada zaman itu ialah para ulama', dari mereka akan timbul fitnah dan fitnah itu akan kembali kepada mereka juga. Dan kesemua yang tersebut adalah tanda-tanda hari Kiamat."


lepas solat, kami patah balik ke Alamanda untuk berbuka puasa.. masa tu dah pkul 6.. satu Alamanda kami pusing, tapi ternyata semua kedai makan dah full.. semua tempat dah direserved.. sob sob sob.. hanya satu kedai je yg tinggal satu lagi tmpat duduk.. makan secara buffet.. kami apalagi, laju je duduk.. pastu bru tringat nak tanya harga.. tanya2 ghupenye satu kepala 45 hengget.. mak aiiiiiiii.. naseb x makan lagi.. kalau takkkkkkkk.. botak kepala mau bayar.. agipun, kami ni nak makan bukan banyak pn encek [ye ke x banyak? macam tipu je.. heheh =p] tak apelah.. kami mengundur diri je lah.. huhu.. kami trus ke surau.. ingat pas solat bru nak round smula kedai makan.. tengok2 kat surau pn full.. adohai.. naseb badan..


tp Alhamdulillah saya xperlu berebut2 cop telekung sebab da tutup aurat semuanya, insya Allah.. jadi, dapat solat awal.. saya terpikir gak, ni antara salah satu hikmah Allah perintahkan kita untuk tutup aurat.. supaya memudahkan kita solat di mana2.. n bagi saya, kayu pengukur sama ada kita tutup aurat selengkapnya atau pun tak adalah masa kita solat.. kalau pakaian yang kita pakai tu boleh diguna untuk solat without using telekung, maka kita da fully covered aurat kita.. tapi kalau tem solat tu kita perlu guna telekung, there must be something wrong somewhre dgn pakaian kita.. SETUJU??? sapa stuju angkat tangan macam ini http://www.emocutez.comjangan macam ini http://www.emocutez.com gelojoh benor tu.. hehe..


Ingat, Islam itu mudah.. tapi jangan amek mudah


continue~~ pas solat trus saya trun bawah.. becadang nak makan kat K** tp kena que dulu sementara tunggu orang kat dalam kluar.. tak apelah que kejap sementara tunggu yang lain2 selesai solat.. da dapat tempat apalagi, trus kami mengorder dan ngaapppppp :D














selesai makan trus gerak ke Putra Central tuk antar kakak balik nek teksi.. waaa~ cian kat kakak.. da la datang sendiri.. balik pun sendiri jugak.. anyhow, thanx a lot kakak atas pengorbanan kamu.. i lebiu sooo much!


DAY 3

harini sangat relex.. cekgu pemulihan tak datang sbb x sehat.. sian dia.. + kami pun tak kena relief kelas.. apalagi, trus bawak kluar lappy kesayangan n mengonline! tapi, terasa kecewa apabila berukband tak leh digunakan sebab tak bayar.. sob sob.. nak tanya cikgu2 laki pbs lagi 3 orang tu macam segan pulak.. tengok diorang macam hepy je on9 smbil tesengih2 macam kerang rebus [?] tak apelah.. bagus jugak tak on9.. boleh buat essaimen.. jadi, saya telah membuat essaimen secara bersungguh sampai habes waktu pesekolahan.. tahniah cik dla!


ups, telupa nak crita.. pagi2 tu ada majlis penyampaian duit raya kat anak2 yatim.. pastu dalam pkl 11 pulak ada majlis khatam Al-Quran perdana.. majlis d buat d dataran tengah2 sekolah.. tempat pehimpunan dijalankan




tesesat.. haha


kecik2 da baca novel cintan.. ni salah satu punca kanak2 skarang da pandai becinta smpai kalau kamu dengar kisah cinta diorang ni, memang mengundang rasa aneh.. zaman saya skola rendah dulu, masih behingus kot masa umo lebih kurang macam ni


majlis khatam Al-Quran


DAY 4


paling lama menghabeskan masa d kelas pemulihan.. mntak sumer benda yang perlu dmntak kat cekgu pemulihan.. n cekgu pemulihan tu pn bagi sebagi2nya apa ja maklumat yang dia ada.. wuwuuuu~ teharus..


sempat jugak mengajar budak2 pemulihan.. mengajar dengan penuh kasih sayang n sabar.. tapi tu untuk sehari je.. tapi nnt kalau da grad, da posting, boleh kah aku sesabar itu??? hoho.. sangat risau.. mengajar budak2 pemulihan bukan semudah yang semua orang sangka.. sapa yang kata mudah, mungkin kalau dia masuk ngajar, dia akan ngajar secara melepaskan batuk d mana2.. atau dalam erti kata lain, "janji ngajar sude~ lantak la kau nak pandai ke tak pandai" siyes ye.. so, jangan ingat mudah ye jadik cikgu pemulihan.. x caye, cubalah!


bayangkan sorang budak yang saya ajar ni.. huruf vokal pn x ingat.. itu baru huruf vokal.. ajar a, e, i, o, u.. banyak2 kali.. macam2 cara.. tapi pastu bla suruh ulang balik dah tak ingat.. cikgu pemulihan tu cakap, budak tu adalah yang paling lemah dan tegar setakat ni.. hanya orang yang btol2 sabar n besungguh je yang mampu lalui keadaan2 macam ni.. saya tabik spring aa kt cikgu tu.. sepanjang dia mengajar kelas pemulihan kat skola tu da ramai budak2 yang asalnya xleh membaca tapi dah boleh membaca.. yang x boleh mengira da bleh mengira walaupun agak lambat2.. subhanallah.. besar pahala dia.. kesimpulannya, sapa yg blom apply, jom apply cekgu pemulihan ramai2! hek hek http://www.emocutez.com






sangat tekun!

DAY 5

da nak last2 ni bru brani nak tanya paswed wireless skola tu.. ces.. jadi, masa free2 tu sempat la kejap kami mengon9.. tak lame pn.. kejap je sbb hari ni ada majlis sambutan hari raya.. salam2 ngan murid2.. macam nak tecabut tangan ok?? haha.. tp x pe.. kita layan sajo.. mulut mesti kena tesenyum sokmo..

top view


nak duit rayee!! heheh


part of murid2 pmulihan wif cikgu lily

ok

..............TAMAT...............

lega


saat ini saya sangat merindui wajah ini


annisa.. murid pra skola yang sangat bijak, pandai cakap n manja.. lebiu sooo much!! rindu nak dukung2, buat geram, main2 n sumer2 la ngan nisa lagi.. sob sob T______________T


akhir kata:

Aku Tlah Jatuh Cinta Pada Putra
Tapi Aku Harus Kembali Pada Dunia Nyata
Buat Masa Ini
Dunia Ku Bukan Di Sini
Tapi Di Sana
Itu Tanggungjawab Yang Lebih Penting
Lebih Bermakna
Dan Lebih Besar Ertinya
Bagi Seorang Aku
Dan Mereka-mereka
[hanya mereka-mereka yang faham ini]


Jika Ada Pluang dan Masa
Aku Akan Kembali Lagi ke sisi Putra
Untuk Meneruskan Perjuangan Yang Tiada Punghujungnya
Mana Tau
Jika Diizinkan Dia
Aku Dipanggil Untuk Kembali Ke Putra
Untuk Berbakti Dan Berjasa
Menyahut seruan Rasulullah
"Sampaikanlah walaupun satu a~yah [ayat]"
Dan Mungkin Masa Tu Aku Pun Dah Berkeluarga
Boleh menetap di Putra
Suka Suka
Haha
Becanda Saja
Oh, Sudah la
Mula merepek-repek ini Cik DLa


Untuk yang terakhir kalinya
SELAMAT TINGGAL PUTRA!!
SELAMAT TINGGAL SKOLA!!
SELAMAT TINGGAL Cik Musliyana DAN KELUARGA!!
saya sangat gembira bersama kamu semua!
sob sob sob T__T
tataaa~


notajarikelingking:
* konon ~lets da pics do da talking~ tp macam kau je yg banyak cakap dr pics tu nengoknye.. keh keh http://www.emocutez.com


* saya baca entry ni pn naek pusing.. punya la panjang macam jambatan pulau pinang.. memang btol2 lps geram coz da dekat sbulan x update.. heheh.. sapa yg bejaya baca sampai habes entry ni diucapkan ribuan trima kaseh la ye.. memang bes la korang http://www.emocutez.com

4 8 org suke menyonteng:

ehsanhalim said...

bagus dapat pegi pbs di putrajya.

dl ana pegi presint 9.

ana syorkan nti pegi pbs di pos piah pula.kampung org asli.tumpang quaters guru.

putrajaya?

insyallah kita semua akan ke putrajya nanti.the nasionalist will get out.the time will come!

hehe.

charkoeyteow girl said...

ana ada plan ngan kawan.. sem 4 nk buat kat klantan, insya Allah.. sem 3 x sure lg antara dua ni: skola org asli atau skola kat pulau? kat pulau pun macam bes jugak.. tringin merasa naek bot p skolah.. hehe..


ameen.. insya Allah, x lama lagi, "the time will come!" :)


Dialah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya.
(At-Taubah: 33)

siti najwa said...

:))hihi lawak2..

charkoeyteow girl said...

gelak plak dia.. cop, nak tegelak jugak.. hehehe.. oredi mish u la wodz!

Related Posts with Thumbnails