Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Friday, July 17, 2009

KISAH SEORANG HAMBA ALLAH - MJ

Bismillahirrahmanirrahim…

Hmmm…setelah lama jari jemari ni x menari kat keyboard tuk mengupdate blog, entah kenapa, hari ini tedetik utk menulis samthing bout da latest fenomena, Mikael Jackson… walaupun da hampir 3 minggu MJ meninggal dunia…tp tetiba rasa semangat plak nk tulis pasal beliau sejak dr dlm klas td…we had discussing bout MJ- bout his life, his controversy, his career n lots more…ada apa yg menariknya tntg MJ?honestly, saya x brapa tau sgt pape cter spanjang hidupnya…kalo ada tedengar pn hanyalah tntg plastic surgery n kontroversi…nothing more… tp, setelah dia meninggal, saya mula tetarik utk amek tau tntg kisah hidupnya…espesyeli bla dpt tau yg MJ tlh memeluk agama Islam (Subhanallah)…selama ni saya hanya kenal MJ melalui nama…tp x pernah nk amek tau pasal lagu2/ape je karya2nya…

MJ sebelum n selepas melakukan bbrp kali pembedahan plastik

Melalui pembacaan dan cerita2 yg saya dengar, kat cni saya nk share serba sket siapakah pemilik nama Michael Joseph Jackson ni…Beliau dilahirkan pada 29 Ogos 1958. Beliau memulakan kariernya seawal usia 5 thun bersama abg2nya…den, x lama lps 2 tertubuhla The Jackson 5…setelah bbrp taun begerak dlm kumpulan, akhirnya MJ mencuba naseb utk begerak secara solo…MJ penah merakam dan menerbit album yang terlaris dijual sepanjang zaman iaitu album ‘Thriller’ yang jualan sedunianya mencecah 104 juta dan penah jugak 13 kali masuk Guiness World Records atas pencapaiannya…beliau turut di sanjungi sbb boleh menari tarian robot n moonwalking dgn hebat skali (mcm org x de tulang jek…huhu…)


MJ menetap di hartanah Neverland Ranch dr 1988-2005…kt c2 beliau tlh membina sebuah tmn kecil dan zoo yg x ptus2 d kunjungi kanak2 (MJ sgt sukakan kanak2) yg kurg benaseb baik dan menghidapi penyakit yg x leh dirawat…tp, malangnya, beliau tlh diheret ke mahkamah krn didapati besalah atas tuduhan mencabul kehormatan kanak2 termasuk tuduhan2 lain jugak (sememangnya beliau x lekang dr kontroversik)…


Kemudian, pada 21 Nov taun lepas, sebuah akhbar kt AS bgtau MJ da memeluk Islam di kediaman sorg kawannya, Steve Porcaro kt LA dan disaksikan bbrp kawannya yg lain temasuk Cat Steven a.k.a YUSOF ISLAM!! (Wallahua’lam)…b4 nih MJ adalah bekas penganut Mazhab Kristian Jehovah’s Witness…difahamkan, MJ mengucapkan dua kalimah syahadah di depan seorang imam yang dijemput khas ke upacara bersejarah itu…MJ kemudian bersetuju menggunakan nama Mikaeel (salah satu nama 10 malaikat yg wajib kita tau)...Subhanallah!! dengar kata abg MJ iaitu Jermaine Friday dah telebih dahulu convert to Islam pd 1989 dan start dr c2 MJ mula menunjukkan minat terhadap ajaran Islam…Penah satu hari 2 Jermaine balik dr Makkah n beliau hadiahkan MJ bbrp buku tntg ajaran Islam…tem 2 Jermaine btol2 ykin yg satu ari nnt pintu hati MJ akan benar2 tebukak utk menjadi seorang Muslim sepanjang hayatnya…

Namun, dunia tlh digemparkan dgn kematian MJ pd pagi 25 Jun 2009…MJ dilaporkan pengsan di umah sewanya d LA…pasukn paramedic menerima panggilan kecemasan lebih kurg pukul 12.21 tgh ari wktu tmpatn…MJ dikatakn x benafas lg sebaik saja pasukn paramedic smpai n CPR dilakukn serta merta…Beliau koma n meninggal dunia sebaik saja dibawak ke Hospital UCLA…kematian MJ disyaki dsbbkn oleh kegagalan jantung…n den, beliau tlh diisytiharkn meninggal dunia pd pukul 4.36 wk2 tmpatan..even x de bukti pebuatan jenayah, tp pasukn penyiasat Jabatan Polis LA ttp memulakan siaisatan terhadap kematiannya temasuk bedah siasat…n the result is:

Klik pd gmbr utk tumbesaran

Apepun, yg hidup pasti akan mati…x kire sapa, ianya pasti…even Rasulullah S.A.W yakni kekasih Allah sekalipun telah diambil nyawa menghadap penciptaNya, inikan pula manusia hina seperti kita…Yg penting, sama-samalah kita mendoakan kesejahteraan MJ di sana…Semoga kebaikan dan amal jariah (MJ mmg suka tlibat dgn keje2 amal) yang MJ lakukan diterima Allah…ameen…

Al-Fatihah…
Related Posts with Thumbnails