Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Friday, March 26, 2010

PBS..SELESAI SUDA~

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, selepas 5 hari berhempas pulas di skolah, maka hari ini kami telah membawa haluan masing-masing [?] dis is our very 1st PBS..utk yg bukan cekgu, mungkin kamu tak tahu PBS tu ape, bukan? jadi dengan baik hatinya saya nak bgtau kamu, PBS tu Pengalaman Berasaskan Sekolah..kena g observe apa2 yg patut d skola..ada la task yg kena buat dari hari isnin-jumaat..nah, ni antara aktiviti2 yg saya, my rumet n 2 org lagi cekgu laki [din & syamil] buat kat skola SK WAWASAN PEKAN BARU PARIT BUNTAR [ada sesape tau skolah ni?]


ISNIN

hari ni ada assembly..tanya sorang kakak yang keje dekat situ..dia cakap kalo g awal kena masuk assembly..tp kalo dtg lambat x yah masuk pn x pe..so, saya ngan rumet plan x nak masuk coz ingatkan x de hal pn kalo x masuk..dlm kol 7.30 cam tu kami smpai skola..pastu buat terer terus gi pejabat..tengok2 pak cik kerani cakap kami kena masuk assembly jugak..n kena duduk kat DEPAN! mak aih..memang blushing kot..ayyoyoo..kalo tau macam ni pukul 6.45 lagi kami dah tecegat depan pak guard taw..eceh~ hm, patut la kena masuk assembly..rupanya penolong kanan nak ucap slamat datang kat cekgu2 praktikum [kami la tuuu..depa suka sebut cekgu praktikum pasai pa x tau] hadoih, malu memang malu..tp x pe la..benda da nak jadi..len kali x yah buat lagi..kami pun buat muka keras je jalan p depan dengan mulut dok senyum simpul [habes comel la konon ;p]

pehimpunan..semangat sungguh tem menyanyi n baca doa..kami pun teruja!

kalo nak ikutkan, hari ni kami kena cari pasal organisasi skolah je..tp disebabkan saya ngan rumet rajen telebih, maka kami telah pusing satu skolah cari maklumat tuk hari2 yg berikutnya.. penat tawu??? lagi dua org cekgu laki tu pun rajen telebih jugak..baru bekenalan ngan guru besar da offer siap2, "kalo cekgu nak kami relief kelas pun boleh" eceh~ nak nak markah lebih la tu..wekk!


SELASA

hari ni sesampai je kat bilik guru trus dapat surat merah..ye, dapat SURAT MERAH weyyy..tapi bukan surat merah yang mcm papa su bagi..tak tak..tapi effect surat merah ni lagi gempak..sampai saya ngan rumet seram sejuk..nak tau kenapa??haa, sebabnya saya ngan rumet kena relief kelas dajah 2..time ni memang rasa nak sekeh2 je cekgu laki dua org tu..depa la pandai2 offer sampai kami pun tekena tempias hujan..masa petama pulak tu..tak sempat kami plan nak buat apa..nak tolak, mcm segan pulak..so, trima je la..kebetulan kami kena relief masa muzik..apalagi, suruh budak2 tu nyanyi je la..memang respek aa kat depa ni..nyanyi punya la semangat..mcm nak tekeluar anak tekak..kah kah..

video


da dekat 1/2 jam..x kan nak suruh depa nyanyi lagi kot..mau semput budak2 tu..alhamd, naseb baik tetiba dapat ilham nak maen teka2..so, suruh la budak2 tu bahagi kumpulan laki n pempuan..pastu stp wakil kena datang depan n buat gaya mcm yg kami suruh n kawan2 yg laen kena teka..bes jugak maen nih..sronok tengok budak2 tu buat gaya secara besungguh..kalo suruh buat ular, boleh pulak dia meniarap n buat gaya macam ular..aisemeng, naseb x kotor baju tu..haha..

lepas habes klas, kami relex2 je dlm bilik guru..dah la WiFi dia laju! apalagi, layan tenet la..lalala~ :D


kesimpulannya, x de la teruk sangat pn relief klas..err, masa awal2 je rasa nak sekeh cekgu laki dua orang tu..lepas tu, x de dah..malah beterima kasih plak..kalo depa x mintak, maybe kami pn x merasa relief klas..tenkiu ye adeks2 ku http://www.emocutez.com


RABU

hari ni pun kami kena relief klas lagi..amboih, kena lagi??? syamil n din ajak join depa masuk klas 3M sbb kelas tu agak mengerikan..depa da penah masuk semalam..haha..tapi kami x nak..padan muka, padan muka..kebetulan naseb kami baik..ntah cemana ada cekgu masuk dalam kelas yg kami nak kena relief tu..so, tunggu apa lg..cabuuttt masuk dalam bilik guru..haha..syamil n din, sila jelezzz..


hari ni x begitu sebuk..bagus la sbb petang nnt nak kena mai balik skola..ada ko-ko pesatuan dan pemainan..act, x payah datang pn x pe..tapi kami 4 orang kan RAJEN TERLEBIH..ingat nak observe kejap je pastu balik..tup tup saya ngan rumet kena handle pesatuan matematik..adoyaiii..lagi skali kami x prepared..gabra2..mula2 suruh diorang pekenal diri..boleh pulak cakap TAK NAK! TAK NAK ok??? T__T amboih budak2 zaman skarang..berani nooo cakap tak nak..memang demand..ok lah..x nak sudah..kami pn x kesah [padahal dalam hati, hmmpphh3] so, nak buat apa ni??? tanya bebudak tu, depa cakap cekgu depa selalu buat kuiz math atau bg latihan math..dsebabkan majoritinya budak2 dajah 4-6, x kan nak maen teka2 mcm budak dajah dua semalam kan? x sesuwai [sila baca secara sengau] taw..tetiba like TING..ing..ing dapat idea! tem tu depa mmg da duduk dalam kumpulan..so, saya bg satu kertas kat stp kumpulan n mintak depa buat la dengan apa cara sekalipun, janji semua ahli kumpulan kena masuk dalam ketas tu..alaaa, kamu pun biasa maen game ni, kan3? mula2 dorang x paham..jenuh jugak la nak explain..tp mmg pn, game ni dikira aras tinggi jugak la..hm, hantam je la..naseb rumet tau nak buat cemana.. fuuhh~ saya pun ingat2 lupa sebenarnya..haha..


nak tegelak jugak tengok budak2 ni berusaha nak buat..ada kumpulan yang tulis nama masing2 atas kertas tu..kononnya macam tesirat la maksud dia..haha~ tapi sori ye dik..game ni x de trick..mmg btol2 nak kamu masuk dalam kertas tu..aniway, good try..saya pun x terpkir utk buat mcm tu..n ada jugak kump yg buat lubang kat tengah2, n den pakat2 masukkan tangan dalam tu..sekali lagi, TTEEEEEEEEETTTTTTT, wrong answer la sayang..tak aci la masukkan tangan je..cekgu nak masukkan satu badan..lagi dua kump masih tepening2 n x dapat jawapan..so, xpe la, saya ngan rumet pn tunjuk la cara yang sebetulnya..sumer macam, wowwww..n ada jugak yg dan2 buat taw..haha..lagi satu nak tegelaknya, kami cakap kami buat magik n ada yang pecaya..adoyaiii..

kretif jugak..huhu


magik! taraaaaa~ :D

lepas habes pesatuan, ada permainan plak..tem ni kami x kena relief apa2..cuma cekgu laki dua orang tu je kena ganti utk pemainan bola sepak..fuuhhh, depa ni mmg besemangat waja tol..bagus2..da nampak dah bakal cekgu yang cemerlang..eleh, kami pun cemerlang jugak ape [nak jugaakkkk] hoho (O_o)

din n syamil, bajet..haha~

balik dekat2 kol 6..pheww~


KHAMIS

n once again, kami kena relief kelas..kami dapat kelas yang sama..rumet cadangkan nak buat teka kata mcm roda impian tu..n mmg kena pun dengan sub dia sbb kami relief utk kelas bm..bagus rumet, bagus! syamil n din ajak kami join depa masuk klas..depa dapat klas yang mengerikan itu lagi..haha..memang jodoh btolla..n jawapan kami still NOPE! kesian, kesian..kejamkah kami??

masa masuk klas dajah 2 tu, kami buat la game teka kata..lepas tu maen game bom pulak..besemangat btol jerit.."JERRY BOM, JERRY BOM, JERRY BOM TO SIN CHAN BOM!" ahaha..semangat sampai tak nak mengaku kalah lansung..nak pilih pemenang pun susah..last skali kami bagi semua menang, senang cerita..memang enjoy la relief kelas ni..budak2 dia bagi kerjasama yg sangat baik..

teka kata..tengah bebincang tuk pilih huruf

JUMAAT

hari ni kami da x kena relief klas..hehe..so, cepat2 settlekan mana2 task yang x siap lagi..cari maklumat n tangkap gambar bagai, pastu besedia untuk balik! sob sob..sedih plak nak tinggalkan skolah ni..sbb cekgu2 dia semua baik2 n soooooooooooo sweettttttttt..memang teharu sangat..walau mcm manapun, setiap pertemuan pasti ada perpisahan..eceyh~ thanx so much kpd semua cekgu2 SK WAWASAN temasuk guru besar n penolong kanan yg sporting2 sumer..staff pun baekkk jugak espesyeli pak uda..rindu pak uda..aik, tetiba..

paling x boleh blah, masa da nak balik tu ada beberapa budak2 pempuan jumpa dengan syamil n din..pakat2 nak tangkap gambar dengan depa..dr bilik guru ikut sampai garaj motor..adoii, budak2 zaman sekarang..din n syamil pun ada crita dalam klas budak2 ni ada sebut gak pasal kawen..baru dajah tiga pandai dah sebut kawen? amboi, dasyat nooo~


so, ni la cabaran untuk cekgu2 sekarang..zaman dah berubah ye..kalo kita dajah 3 dulu mungkin masih ada yang jilat hingus sendiri [hype, ini kenyataan!] tapi budak sekarang da lain..budak skola rendah pun da pandai cakap pasal s** la apa..jadi, berat tanggungjawab kita neh..semoga kita mampu mencorakkan generasi masa depan ke arah yang lebih baik serta meletakkan AGAMA sebagai perkara utama dalam apa jugak perkara yang dilakukan..insya Allah [emm, mampukah aku?? grrr]



ok lah, itu saja laporan sepanjang PBS..overall, mmg best sangat..


# spesel dedication to cekgu SYAMIL n TAQIYUDIN, thanx so much 4 ur cooperation..bes kejesama dengan hampa..da la skema ;p pastu asyek dok buat lawak n x abes2 nak gadoh ngan aina..haha..memang mcm budak2 la hampa nih..n kami mintak maap jugak noo~ kalo ada melawak telebih ka apa..

# tuk rumet, lebiu..miss u..bla nak datang rumah kami lagi?? 20 taun lg ek???

4 8 org suke menyonteng:

Anonymous said...

terbek!!!...
terima kasih kerana jujur..huhu

charkoeyteow girl said...

hahha..
time kaseh cik anon! :D

QalamNurani said...

salam kak dilla...
bestnya...
dh ada gaya pendidik dh nie..
~didiklah anak bangsa dengan penuh keikhlasan..~
allah yuwafik..
~jannah^_^~

charkoeyteow girl said...

yeke jannah?
da nampak ke ciri2 cekgu..
heheh..
thanx ye doakan k.dla :D

Related Posts with Thumbnails