Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Tuesday, December 15, 2009

ANYBODY HOME?????

Bismillahirrahmanirrahim...



Oohuk..Oohuk..aisemen, apesal la behabuk sangat ini blog?ke manakah peginya pembikin ini blog? owh, dia tidak ke mana2..cuma little bit bzy je..COP2!! sungguh bzy ekseli..terasa sprt cuti kali ini terisi dgn pekara2 yg befaedah dan baek hati..ewah~ haha..hurm, kenapa baek hati???


sebabnya, saya telah merelakan diri utk mentuisyenkan anak sedara saya [anak kazen] yg sedang amek SPM skang ni..walaupun samtimes terasa macam fenin2 lalat, tp cuba jugak sedaya upaya utk memahamkan dia..walaupun ada certain sub n topik yg saya x bape nak paham mcm BA Tinggi n Science sbb da lama tinggalkan, saya buat2 muka yakin n paham je la supaya dia yakin yg saya paham n bla saya terangkan kat dia secara yakinnya n mcm org yg paham, nampak dia pn mcm paham jugak..whoooaaa..sangat seronok bla apa yg kita ajar dipahami oleh org yg diajar..rasa mcm nk menari2 mcm ini http://www.emocutez.com [mcm saja..bukn btol2] hmm, x tahu la dia sebenarnya btol2 paham ke tidak..haha..sambung gelak lagi..ha..okeh, cukup!


anyway, hari ni last paper dia, Syariah..harapnya dia dapat menjawab secara tenang, mudah, lancar dan yakinnya! begitu jugak dengan student2 laen seisi dunia..insya Allah..ameen..


MAN JADDA WA JADA
[siapa yg berusaha dia akan berjaya]
WA MAN ZARO'A HASODA
[dan siapa yg menanam dia akan menuai]


okeh, nak sambung citer sedikit sahaja lagi ya, tentang peristiwa semalam..


tengah hari semalam mak bawak saya g pjabat pos sbb nk renew lesen P..baru tawu yg lesen saya da 6 BULAN mati..cuma x dikapankan je lg..eh , BUKAN..cuma x perasan lansung sbb saya rasa mcm x penah nak amek kisah dia mati bila..jd, bla dapat tawu lesen dah mati lepas mak tetiba dapat ilham nk tanya pasal lesen semalam [syukur2..thanx mak] so, kami bedua lebih baek g la pejabat pos lebih kurg pukul 1..tem 2 mak rehat..maklumat tambahan: bg kamu2 yg nak tau [yg x nak tau pn kena amek tau jugak] mak saya keje nurse kat klinik pakar Spital Prt Buntar..sapa sakit boleh jumpa mak saya yg ramah n comel itu..wink2..sekian, terima kasih..


sambung citer..da smpai pejabat pos, mcm rutin harian lah [?] kena amek nom..sangat seronok tengok suasana dalam pejabat pos yg lengang lg tenang..tp sangat hampagas lah sbb dlm keadaan lengang dan tenang itu pn kena tunggu dekat sejam baru sampai turn..sangat slow lah service dia mcm siput yg kena osteoporosis smpai saya da ketandusan idea utk menceriakan keadaan n mengurangkan kegusaran mak yg dah kena balik spital sbb masa rehat da nak abeh tp x boleh balik2 lagi..keshian mak..keshian saya jugak..L.A.P.A.R..owh..


smbil menunggu2 bulan jatuh ke riba, huh..sungguh hyperbola sekali..pembetulan, smbil menunggu2 turn yg x smpai2 lagi..antara mende yg saya buat adalah membelek2 tgn mak..tiba2, TING! dpt satu idea..saya pn mula la 'mengayat' mak..haha..lebih kurg mcm ni la our conversation..

>> mak, tau x stp apa yg Allah jadikan satu pn x dak yg sia2..cnthnya mcm tapak tangan kita..cuba mak tengok tapak tangan mak ada bentuk apa?

* mak wat muka mcm x tawu..yeah..saya sukka..saya sukka nak becerita pekara yg mak x tau lagi sbb rasa mcm bijak lah kan..keh keh..kidding! sambung citer..

>> ok, mak cuba tengok btoi2..tgn kiri ada tulih 81 n tgn kanan ada tulih 18 [dlm b.arab] kalo campur dua2 jadik berapa?

++ [sambil mencongak2 atas angin, n dlm 3/4 saat selepas itu] emm, ada 99..

>> yeah..btol..sangat pandai..so, besamaan lah dgn 99 nama Allah kan?

++ btoi ka???Alhamdulillah..Alhamdulillah..syukur la ya Allah [sungguh tepegun beliau seketika]

* saya tegelak2 bila tngok mak saya seronok yg tesangat bla saya bgtau 2 adalah nama2 Allah..sbb dia ingat dia sorg je ada kelebihan tu..hek hek hek..so, sy pn bgtau la..

>> bukn mak sorg je yg ada mcm 2..adek pn ada [smbil menunjukkan tapak tangan] cuma x brapa clear n shoulder ja mcm mak..x pa..kira mak menang la dis time..hahaha [gelak besama2.. em, att: saya satu family mmg menggunakan bhs sempoi bla becakap..jd, jgn tepelik]

n ada lg satu mende yg buat kami gelak sopan tp hampir pecah usus sbb thn suara dr tegelak kuat adalah apabila mak saya bgtau sorg budak cina dekat depan kami ni rambut dia c.a.n.t.i.k smbil lidah tekeluar dr mulut masa sebut huruf T..sangat lawak lah bagi saya..x tau kenapa..mungkin sbb boring sangat tunggu turn jd aksi2 yg dicetuskan oleh mak saya membuatkan pancreas saya rasa geli n asyek nak tegelak saja..maka, sekali lagi kami gelak secara bergotong-royong [?] okeh, 2 saja citer gelak pada hari ni..


hmm..lps balik dr pjbt pos, kami singgah jap kat kedai gmbar..sbb nk tangkap gmbar pasport tuk letak dlm lesen [kena g tukar kat jpj lah..bukn pejabat pos..sungguh sadis sbb kena tunggu lama tp hasilnya tiada T___T] owh, saya sungguh x sukka tangkap gambar passport sbb saya x tawu nak senyum macam mana..saya x reti senyum tutup mulut..almaklum lah, model iklan ubat gigi..hahaha..eh, sungguh mmg saya x reti..sangat pelik lah kalo saya senyum smbil tutup mulut..BELIEVE ME..BELIEVE ME..tp x kan nak senyum nampak gigi kot..mcm pelik lah kan senyum nampak gigi..konon mcm excited je nk tangkap gambar paspot padahal ______ jd, mcm mn nk senyum dgn betul agar kelihatan manis d hadapan lensa tuk gmbar papot??sape tawu cara2 nya pls inform me k..


alkisah d kedai gambar [citer secara ringkas n padatnye] saya bawak beg galas..dlm tu ada nset, purse yg ada ratusan duit bagai..tp bla da nak smpai rumah bru tringat beg tetinggal kat kedai gmbar 2..patut la org lama2 cakap, jgn sonok sgt, nnt nanges..uhuk..jd, saya sruh mak tinggalkan saya kat mini market btol2 depan tmn prumahan saya..x yah antar smpai umah pn x pe..biar saya balik bjalan kaki ayam, berpanas d bwh panas terik mentari coz tkut nnt mak lambat smpai spital..eceh~ alasan semata..padahal x nak mak marah bnyk2..betuah punya anak [betuah mak saya ada anak macam saya..hoyeh] http://www.emocutez.com


ekseli ada lg mende yg nak citer ni..tp nnt panjang sgt la pulak entry ni..bla panjang ramai yg akan malas baca [ceyh..mcm la kalo kau tulih pendek pn ada yg nak baca] so, saya end kt cni je lah..esok kita jumpa lg, insya Allah..


hmm, esok saya nak ajar kamu2 wat resepi yg sangat simple, mimple, dimple tp BEST banget..pecayalaaahh kasihmu lemah tersulam ok..so, tungguuu~


Wassalam..



3 8 org suke menyonteng:

M!SS EYNA said...

2 la.. laen kali tgk elok2.. asyik tnggl brg je..haish..
be careful la ckit..
ni yg nak berleter ni.. (O_o)

charkoeyteow girl said...

bukn kami yg asyik tinggal barang..
barang yg asyik tinggal kami..
keh keh keh..
dah2..
jgn beleter..
nnt jd mcm nenek kebaya..
kami tamau dok ngan hampa dah..
hahaha..

alifnunalif said...

salam dilah...

lama tak dgar khabar..
kami tgh cuti mid ni..seminggu..hehe

Related Posts with Thumbnails