Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Sunday, December 20, 2009

MEH TRY BUAT TAUHU AYAM..SENANG+SEDAAAP..

Bismillahirrahmanirrahim..


Pekabo sumer??harapnya chat blako la ye..i've juz came back from JAMBORI CAMP which is organized by NISA' PENANG.. whooaaa~ bes2..banyak pengalaman n ilmu baru dapat..btw, insya Allah i'll update about the jambory camp in the next entries soonest possible..entry yg ini juz nak fokuskan pasal kuking kuking only..huhu..


orait, arini nak menaip dan bercakap pakai ini lappy laju2 seperti lipas cacat sbb kaki dia kudung.. atau ayat akademiknya, menaip dengan laju seperti lipas kudung.. http://www.emocutez.com



ekseli saya da bnyk kali nk mengongsi resepi yg da bejaya buat ngan kamu2 [bila ada org makan, x banyak komplen, tambah nasik n buat muka kenyang kira bejaya jugak lah bukan? ngee (^_^)v] mcm tomyam tanpa guna kiub tomyam, ayam masak padprik, charkoeyteow dsb..tp aritu saya sangat sebok lah [aritu saja..arini saya sangat lapang..boleh sambung baca buku yg smpat baca sekerat..hoyeh! \(^_^)/] kenapa saya sebuk?? sbbnya kalo nak tau sila rujuk entry kt bwh ni..in case kalo nak tau la..kalo x nak tau, sila pakai tali pinggang keselamatan dan duduk diam2..hmm, bla da sebok ni, makanya x menyempat lah nak hupdate ini blog..oh ya, lately agak rajen jugak masuk dapur sbb ape pn x tahu..slalunya nganga mulut nk bg lalat masuk je coz mak/kakak yg masak..tp cuti kali ni tiba2 bekobar2 nak masak..kenapakah?????? http://www.emocutez.com



okeh, utk kali ni saya nk share resipi wat TAUHU AYAM..oh, sangat bekhasiat ye..n saya suggest resepi nih utk para ibu yg ada anak2 kicik teutamanya sbb it's juz like nugget or meatball or seumpamanya..so, boleh buat bekal kt anak2 kalo g skola/tadika..sesuwai jugak utk tok wan n tok nek sbb bla ada tauhu, jd x de la keras sangat..lgpn org tua2 ni x bekenan sgt mkn mende2 fast food bagai kan..so, boleh la jamu tok wan n tok nek kamu2 dgn tauhu ayam ni sekaligus dpt menambat hati mereka dan menjadik cucu kesayangan dan dapat harta peninggalan ;p..kidding! ekseli resepi ni sesuai utk tontonan umum..eh, tak tak..sesuai utk semua lapisan masyarakat..so, cuba lah..cuba lah taw!!


BAHAN-BAHAN:
[boleh la dpt dlm 10 ketul kot]


seketul isi ayam [i suggest amek kt bhg dada]
sebijik tauhu a.k.a tohkua [haha..tatau nk eja]
serbuk lada itam/lada itam tumbuk
daun sup
1/2 bijik bawang kecek
sebijik telur ayam
garam
gula


CARA-CARA:

1. cincang isi ayam

2. lecek tauhu tu dgn garfu@dgn pape je asalkan tauhu 2 dilecek

3. potong daun sup n bawang kecek nipis2

4. pastu masukkan semua bahan kat atas n gaul sumer skali smpai puas ati

5. pas2, boleh la jemput mcm wat jemput2 n goreng dlm minyak penuh

6. dan hah! jadilah coco crunch!! hahaha..ok2..x lawak..dan, siap la tauhu ayam kita


haaa..2 dia taufu ayam..biar gelap x pe..janji manis 2 ada..mcm lagu ''hitam manis, yang hitam manis pandang x jemu'' mcm pentulis ini blog juga
[ada kaitan kah?hahaha]
http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com
em, kenapa banyak luv2 tu..sebabnya, taufu ayam ni dibuat dgn penuh kasih sayang utk anak2 sedaraku yg seramai 7 org tu..itulah antara rahsia kesedapannya jugak..err, sangat kesian lah sbb purata sorg dpt makan sebijik saja [oh kasihan..oh kasihan..aduh kasihan]


ingat! bahan2 yg saya guna ni hanya boleh dapat dlm 10 ketul saja..ulang suara, 10 ketul sahaja..jd, kalo nk buat berketul2, gandakan je la bhn2nya..pandai agak2 sndri la ek.. :D


hmm, one more thin..kalo kamu2 suke pedas, letak la lada bnyk..atau boleh jugak letak cabai melaka/cili padi /cili merah n potong serong2 [kalo ptg serong bijik cabai senang nk kluar] kalo kamu2 rasa nk cmpak mende alah laen pn ok gak kot..mcm kentang ke, jagung ke, carrot ke..tp untuk resipi ni saya mengamalkan prinsip LESS IS MORE..even x letak manyak mende tp rasanya ttp mabelles..


nota kaki: sedikit info tambahan pasal khasiat tauhu bg yg x tahu..


* mengandungi zat minyak Omega 3 bagi membantu menurunkan kadar kolesterol
* mengandungi protein yang kaya dengan asid amino penting
* mengandungi vitamin A, B dan E serta kalsium, zat besi, fosforus, kalium dan sodium



SELAMAT MENCUBA!!

4 8 org suke menyonteng:

M!SS EYNA said...

awat asyik x nek shout box?..
hmm..mcm sedap je tauhu ayam ni..
tapi umah kmi x de ayam.. so, x bleh la nak wat.. hak3. [malas sebenarnye]

charkoeyteow girl said...

he'eleh..
hampa kan gifted..
tp nape la jadik x kretif sgt ni..
kalo x de ayam guna la daging ke, udang ke, cicak ke..
eh, cicak JANGAN..
nnt hampa dok tidoq atas siling bilik kita plak..
hak hak hak..
hmmm,
yeah2..
i sokong u..
MALAS btoll..
heh..!

M!SS EYNA said...

kmi ase kmi nak gune kucing la.
bleh x??..
macam sedap je..
badan berbulu2..
wah3..sedap2..
selamat mencuba.. tauhu kucing

charkoeyteow girl said...

hmm..
tingat plak kat satey ikan..
bila tingat kat satey ikan..
tingat jugak kat satey kucing..
huhuhu..
yucks!

Related Posts with Thumbnails