Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Sunday, April 18, 2010

KENA PUKUL..huwaaaaaaaaaaaaaaaa~~

Bismillahirrahmanirrahim..


wawawaaaaaaaaa~ mulakan blogging dengan nangis.. kenapakah? sila rujuk pada tajuk.. ye, saya telah dipukul dengan sorang lecturer sampai berbekas di hati.. huk huk.. nanti, nanti.. jangan bikin kontroversi.. saya tak kata lecturer pukul saya dengan rotan atau belati.. atau bahasa ilmiahnya lecturer tak pukul saya secara physically tapi secara mentally.. sebab tu la boleh bebekas kat hati.. adeh..


begini kisahnya..


pada satu petang yang damai tapi very hot, ok?? en.radzi masuk megajar macam biasa.. tem tu ada sorang dan satu-satunya student chinese, Ooi [bukan nama sebenar] tak masuk klas.. then, en.radzi pn tanya lebih kurang macam ni la, dalam ramai-ramai kami [klas i ada 19 orang Muslim n sorang non-Muslim], boleh tak kami meng-Islam-kan chinese girl tu.. ye la, kami 19 orang, dia sorang..study sama-sama sampai 5 tahun setengah.. sangat rugi kalau tak boleh ajak dia convert to Islam atau at least dia rasa jatuh hati pada Islam.. adeh, tetiba rasa macam merah je muka [eleh, perasan merah padahal kulit itam manis] betol jugak cakap en. radzi.. sem ni da masuk 2 tahun kami belajar sama-sama.. tapi penah ke kami cuba tarik dia untuk mendekati Islam? i think, penah.. cuma maybe secara tak serius or tak istiqamah.. personally, she is nice and sweet.. tapi agak moden laa


ada yang cakap, 'susah encik, sbb dia kuat agama'.. emm, ye ke dia kuat agama? itu saya tak pasti.. yang saya pasti dia ni jenis yang berfikiran terbuka untuk semua agama dan berfikiran moden olso.. tapi kadang-kadang nampak la jugak ciri-ciri 'kuat agama' dia tu.. dia selalu betanya tentang Islam n agama lain especially time TITAS n samtimes dia akan comparekan dengan agama dia - Buddha..


dia penah tanya kat saya, 'tak panas ke pakai tudung besar'? saya jawab 'tak, saya suka pakai tudung besar sebab saya rasa lebih selamat'.. n then saya explain lah sikit ayat 'lebih selamat' tu.. masa tu baru foundation..


pastu dia ada tegur saya, dia cakap tudung saya tak cantik sangat.. macam kawan-kawan yang lain nampak la begaya sikit.. haha.. cakap direct ok? tapi i dont mind.. saya admit, dulu memang saya tak reti la nak begaya-gaya ni [sekarang ni pun tak reti sangat tapi ok la dari dulu] masa tu tudung saya plain, x de corak-corak or batu bagai, memang nampak macam ketinggalan zaman la jugak.. so, lepas dengar dia cakap macam tu, masa cuti saya beli banyak-banyak tudung bawal bidang 60 yang ada batu bata tu.. bukan apa, malu la kat dia.. nanti dia ingat orang yang pakai tudung besar tak reti nak berfesyen-fesyen.. jadi, bila da ada orang memerhati [ececehhh, prasan!] saya kena la tunjuk yang Islam pun benarkan kita berfesyen.. tapi ada batas-batasnya lah.. anyway, thanx to her sbb tegur saya.. skarang ni terasa la comel sikit bebanding dulu.. gagaga~~~ http://www.emocutez.com


masa kami buat program dengan anak-anak yatim masa bulan puasa, kami ajak dia berpuasa sekali.. tapii, dia ada cakap dekat saya.. dia tak tahan.. n dia ada komplen kenapa puasa macam ni macam ni.. buat letih saja n rasa macam tak da tenaga.. bukan ke brekfes tu sangat penting untuk bagi tenaga? so, macam mana nak buat aktiviti kalau tak larat macam ni? hmm, pening jugak saya nak jawab.. saya tanya dia; makan sahur tak? dia jawab tak.. patut la dia tak larat.. sy pun cakap la kat dia, kalau puasa penting untuk makan sahur dulu.. dia dikira sebagai pengganti brekfes.. mungkin kamu tak biasa puasa.. kalau kamu biasa, kamu akan rasa ok n lagi betambah sihat.. sebab setiap hari perut kita sentiasa bekerja sebab kita asyik ngap, ngap n ngap.. kalau kita puasa, ada la ruang untuk perut kita beristirehat.. itupun nasib perut kita tak boleh cakap.. kalau dia boleh cakap, mungkin dia akan jerit: woi, sudah-sudah la tu makan.. aku penat tawu tak????? haha.. eh, comelkan kalau perut boleh cakap [?]


kalau tak silap saya, dia pun rajin betanya dekat beberapa klasmet saya yang lain pasal Islam.. tapi saya tak pasti soalan apakah yang dia tanya.. n diorang pun ada nak ajar dia pakai tudung.. [oh, bagus betul hampa. syabas!] tapi dia tak nak.. memang sungguh-sungguh tak nak.. dia kata panas.. atau mungkin jugak dia ingat; diorang ni nak ajak aku masuk Islam ke? hmm, wallahua'lam..


en. radzi ada cakap:
*cuba tunjukkan imej Islam yang baik dekat dia.. baru dia akan rasa tetarik dengan Islam


cik dla cakap:
*sejauh manakah kita tunjukkan imej Islam yang baik pada dia? antara baik dengan tak baik, mana lebih banyak?





hmm, masing-masing fikir-fikir la sendiri n muhasabah diri..


Islam adalah satu agama yang sangat cantik.. kalau kita semua beramal mengikut syara', pasti ramai non-Muslim yang akan jatuh chenta dengan Islam.. teringat masa saya ke seminar fiqh aulawiyat kat INTIM haritu, ada ahli panel ni cakap,

* ramai orang non-Muslim minta untuk dibicarakan di mahkamah syariah

* orang non-Muslim join perbankan Islam lebih ramai dr orang Muslim sendiri


see? ini baru dua kes.. actually ada lagi kes-kes cam ni.. ni bermakna mereka nampak keindahan Islam..

Bagaimana dengan kita?

ok, soalan yang lebih penting?

Bagaimana dengan diri saya sendiri?

adeh, masih banyak yang perlu diperbetulkan.. mudah lelah bila behadapan dengan ujian.. sobsob.. thanx to all of u who always blew the spirit n lift me up.. http://www.emocutez.com


kesimpulannya, sama-samalah kita berubah ke arah yang lebih baik supaya orang nampak Islam itu cantik..


Apabila berjumpa dgn org kafir,
katakanlah dalam hati bahawa si kafir itu belum tentu kafir selamanya,
mungkin d suatu hari datang keinsafan padanya,
dia memeluk Islam dan semua dosanya di dalam kekafiran dulu diampuni Allah,
sedangkan kita ini sejak lahir sudah Islam,
tetapi dosa terus dikerjakan juga
dan balasan pahala belum tentu lagi
cepat-cepat la insafi diri


Renung-renungkanlah..salam koreksi diri n selamat bramal!


**errr, berbaur sensitifkah entry ini??**

4 8 org suke menyonteng:

kak nora said...

that we call chance...antum punye peluang yang luas...so keep it try...hidayah milik Allah...kalau tak berjaya, its ok...kalau berjaya Alhamdulillahi Rabbil Alamin...=)

charkoeyteow girl said...

hmm, btol2.. peluang yang tak dianggap sebagai satu peluang b4 nih..lepas en. radzi tanya baru rasa macam kena ketuk kepala..hihiii..

insya Allah, mudah2an Allah memberi hidayahNya kepada kita semua..ameen..

Durratul Akhyar said...

cik dila..

ingtkn td kene pukul ape..
ingt lecturer pukul..dlm ati dh kata (weh, besaq2 pn dok kena pukui lg ka?)..haha..em..ang kire alhamdulillah la bnasib baik gak ada ketemu sm non-muslim. kt tmpt aku ni mn ada..sume org melayu..kalo foreigner pn sumenye islam..so jgn lpskn peluang ni..

kte nk bg non-muslim tu tertarik ngn kita bukan hnya pd pakaian sj, tp dr segi akhlak pn kene jg. akhlak yg baik tu lbh indahkn. br dia nmpk owh indahnya islam..mengajarkn akhlak yg sgt baik..see..cuba la kalo dh bsedia..discuss pape relatekn dgn islam..msti 1 day dia akan rs Islam ni unik..plus jgn lupe doa utk dia smga ketemu hidayah. Hidayah itu milik Allah. Kita hnya berusaha, selebihnya bertawakkal pd Allah

Faiza 'azamta fatawakkal 'alallah. Innallaha yuhibbul mutawakkilin (^_~)

salam syg dr nilai~

charkoeyteow girl said...

thanx saad..
btol2..
ak betuah sbb allah bg ak pluang utk tunjukkan yang islam tu cantik..
tp mampukah aku?
huk huk.. T__T

anyway, aku ada kenal 2 org non muslim (junior) kat cni yang beminat pasal islam.. ada sorang tu rajen g surau.. yang sorang lg, terima dengan lapang dada pasal islam.. cuma tak tau method yang sesuai untuk tarik diorang.. cemana eh? any idea?

Related Posts with Thumbnails