Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Saturday, January 30, 2010

HOME SWEET HOME

Bismillahirrahmanirrrahim..


Lalalala~ sioknya apabila diri berada d umah besama mak yg techenta..tp sedey jugak sbb x dapat join member g camp MABANI..rugi2..huk huk huk..


tp tak mengapalah..balik umah pn ada banyak mende nak kena settle down..so, mmg patut jugak saya balik umah..antara sebabnya:


1) da telalu rindukan mak


siyes, asek nanges je lately sbb tringat kat mak.. http://www.emocutez.com kalo boleh tiap2 minggu nak balik umah..bukan pe..risau aa mak dok sorang2 kat umah..plus mak pn bukannya sehat sgt..


tringat tem cuti panjang aritu seminggu seblom balik maktab..tengah2 malam 'celik' tetiba dengar org dok gerudi..kecut perut babe! mana taknya..tem 2 mmg tengah panaz criter pasal org pecah rumah..saya pegang tgn mak kuat2..da x ley pker tem 2..suruh mak kol polis..tak pn kol p.long ke..tp mak cakap..xpe2..relax..baca doa bebanyak..punya la pulun baca doa smpai tetido.. bangun2 da subuh..tengok mak, x de pape yg memusykilkan..tengok diri sndri..Alhamd, hidup lagi..sumer anggota badan pn x de yg hilang..phew~ lega..syukur sgt..rupe2nya yg dok gerudi tetengah malam tu adalah anak jiran saya..ayyok! nak gerudi, betukang ke hape buatla siang2 hari..bikin imigresen btol la..tp cemana pun tetap rasa sebak bla tengok mak..mcm mn la kalo the same thing happens again..kesian mak kena hadapi tu sumer sorang2..ketakutan sorang2..mak dah la ada sakit jantung..huwaaaaa~ kesiannya kat makkkk!! isk isk isk http://www.emocutez.com


mak yg mantain cantheks..kalah anak dia yg tengah mentulis ini blog..huhu


itu pasal la saya pantang kalau ada yg cakap:

>> relax aa weyh..sape x sayang mak..tp kami cool je..manja la hang ni..

yg ni antara salah satu ayat yg paling TAK BOLEY BLAH..act ada bnyk lg ayat2 yg sering d cakapkan tp saya x ingat..yg pasti, maksudnya lelebih kurang je..hey, hello..kalau kau nak cool, kau cool la sorang2..ada aku kesah?! kau x ada kat tmpat aku so kau x rasa apa yg aku rasa..aku tau dlm dunia ni bukan aku sorang anak yatim..bukan aku sorang x de ayah..tp aku mmg lemah kalau pape hal yang menyentuh bab mak aku..dalam banyak2 kes aku akan bg prioriti utk mak aku..aku agak terkilan sbb aku tak banyak berbakti kepada abah masa abah meninggal 3 taun lepas..tp aku redha..Allah lebih sayangkan dia..jadi, kalau boleh aku akan cuba spent time masa lebih ngan mak, cuba tunaikan apa yg mak nak..mak bukan nak bende yg besar pn mcm emas permata, rumah banglo, kereta merc bagai..cuma benda kecik je mcm balik la rumah slalu coz dia sunyi..mak tak luahkan, x paksa tp aku anak dia aku paham la + aku pn bukannya study jauh sangat..so, persoalannya: salah ke?? salah ke kalo aku bg prioriti kat mak?? sape yg faqih tlg la jawab: salah ke??? T_____T ok, berenti nangis jap, terus masuk point yg kedua


2) nak repair printer


mcm x boleh nak hidup dgn normal kat maktab sbb printer rosak..masuk ijazah ni banyak je bende nak kena print..bukan banyak tapi SANGAT BANYAK..itu semua tak menjadi hal..tapi yang mula menjadi hal sebab printer buat hal..sangat tebal muka bila hampir setiap hari dok g bilik org ni, bilik org tu nak tumpang print..kalau kadang2 tidak la muka ni tebal sangat..tp kalo dah almost everyday buat muka sengih2 mcm kerang wangi busuk, rasa mcm busuk jugak la perangai tu kan..jadi, mesti kena repair ini printer secepat mungkin supaya muka saya kembali nipis dan sengih pn berbau harum semula mcm ini http://www.emocutez.com dgn ubat gigi HPA..blergh! apa kau merepek?


3) nak g ceramah PAKSI ngan mak n kakak


sungguh, ceramah PAKSI ni sgt menseronokkan..ustaz2 yg bg ceramah pn menseronokkan.. setiap minggu ada ustaz2 tertentu bg ceramah pasal tajuk masing2 ikut silibus kitab..nnt rotate giliran n tajuk by week..mcm minggu ni ustaz salmi huraikan pasal hadith..minggu depan ustaz rijal hurai tafsir Al-Quran pulak n ada lg la bbrp ustaz dgn tajuk masing2..kadang2 ada penceramah jemputan yang sangat2 menseronokkan jugak mcm ust Jamnul, ust dari Indonesia, wakil dari HPA, ust Farhan bekas penganut Kristian n ramai lagi la..sungguh jeles kalau mak kol bgtau "adeq, harini ustaz sekian2 bg ceramah pasal sekian2..best wooo~" alah, mak tu mula la nk buat org jeles..apepun, tahniah mak..plan mak memang bejaya..saya rasa jeles sangat mcm isteri jeles kat suami nk kluar rumah pakai smart2 n wangi2 [aik?] tolong jgn muntah darah dengan kenyataan ni..muntah air saja cukup lah sbb kat malaysia ni pn kita kekurangan darah utk derma kat kau orang..jadi, silalah muntah air sekarang http://www.emocutez.com



4) nak kena buat xperiment untuk essemen


act keje ni lambat lg kena hantar..lepas raya cina kot..tp banyak jugak keje lain nak kena settle.. tambah pulak bulan dua ni nk kena g B.I.G att: do not pronounce it as BIG..but pronounce it one by one like dis, BI . AI . JI refer to Bina Insan Guru..so its better kalo buat siap2..semua keje kena buat dengan pantas sekarang ni..kalau tak nanti kau akan rasa sesak nafas dan macam nak muntah darah http://www.emocutez.com err, sekali sekala muntah darah tidak mengapa


5) nak bagi jam yg org tempah


saya suka buat bisnes..tahun lepas fokus saya hanya tertumpu pada satu bisnes saja iaitu printing.. Alhamd, agak menguntungkan walaupn bagi harga cincai tp ttp menguntungkan jugak..

Jika kita memudahkan urusan orang, insya Allah Allah akan memudahkan urusan kita jugak

untuk tahun ni, saya nak kembangkan bisnes saya..eceh~ hek hek..bukn ape, saya nk cuba dapatkan lebih banyak income memandangkan tahun ni saya mengalami kegawatan ekonomi yang sangat kritikal..duit keluar sangat laju macam air terjun [tetiba tringat teka-teki; air apa plg berani? ;p ] kalau boleh saya tak nak kacau duit elaun selalu sebab saya ada planning untuk duit tu..buat masa ni tidak boleh didedahkan lagi planningnya..sbb sangat SULIT..hahha..n salah satu bisnes terbaru saya adalah jam kristal..sangat cantik okeh..dan harganya pn sangat cantik jugak..so, balik ni saya nk kena ambil jam yg dah siap tu n antar kat customer saya..stakat ni diorang sumer bepuas hati..Alhamdulillah, i loike http://www.emocutez.com


nnt saya akan buat satu entry baru pasal bisnes2 yg akan saya jalankan utk taun ni dan taun2 akan datang..n kalau boleh nak cuba buat bisnes on9 jugak..hehe..insya Allah..kawan2 tlg la support saya ye..tenkiu..lalalalala~ (^_^)v


Firman Allah:
Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagian) negeri akhirat dan janganlah kamu melupakan habuanmu dari (kenikmatan) di dunia.
(Al-Qasas: 77)


Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud:
Peniaga yang bersifat benar bersama dengan para anbiya’, siddiqin dan para syuhada'.
(riwayat: al-Thirmizi)


p/s: cuti nih try buat charkoeyteow sendirik..shedap~ tp maw tebakar lidah sebab kepedasan..mintak air..mintak air..haha~
Related Posts with Thumbnails