Pandangan mata selalu menipu, Pandangan akal selalu tersalah, Pandangan nafsu selalu melulu, Pandangan hati itu yang hakiki, Kalau hati itu bersih…

Hati kalau 'terlalu' bersih, pandangannya kan menembusi hijab.. Hati jika 'sudah' bersih, firasatnya tepat kehendak Allah.. Tapi hati 'apabila' dikotori, bisikannya BUKAN lagi kebenaran…

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH, JASAD LAHIR TUMPUAN MANUSIA...

UTAMAKANLAH PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA...

Pliss klik2 here.. tenkiu :)

Followers

::LANGKAH TERCIPTA::

Tuesday, November 24, 2009

JOM MAEN MASAK2 GIGI

Bismillahirrahmanirrahim...

uit..wadekes ngan tjuk entry nih?ade ke nk masak gigi..lawak jenis apakah ini?haha..niwey, mls nk cter pnjg, layan je la ek..

okeh, proceed 2 de main agenda 4 2day..haaa~ arini nk ajar korg masak telur bungkus+sayur goreng [je pun..bajet mcm masak chicken chop ke ape..ngee~ :D] ok wat? sikit2 lama2 jadik bukit, kan?hamboih, sungguh jeles tngok my rumet yg lately smakin rjen trun ke dapur..buang tebiatkah dia?or ade org masuk minang kah?or ngah mengasah bakatkah?jawapannya...
.
.
.
.
.
SELEPAS INI!
.
.
.
.
hik hik hik...haih~ cik dla, stop talking nonsense..hmm, baiklah2 [smbil kedua2 tgn diangkat ke atas sprt menyerah diri]


mula2 sy nak ajar cik jah n cik kiah sumer [pesal la chef wan mint sgt nama ni ek?] wat telur bungkus..sebut betul2..T.E.L.U.R bungkus ye..bukan H.A.N.T.U bungkus..hahaha..sonang aje.. mula2...:


sediakan bhn2 sprt berikut:


bawang besar [potong 3 segi..haha..tpu je..sila rujuk kt pic atas 2 ye..saje nk menyusahkan anda sket..alaa, sket je pn.. ;p]
bawang putih [cincang]
carrot [ptg dadu]
kentang [ptg dadu]
cendawan [ptg suka hati]
sos tuk wat kuah spagethi [Kimball..NOT PREGO]

cili kisar [kalo mls, beli je yg da siap packing]
sos cili
garam
gula
air
telur 2 bijik

mula2, panaskan minyak..pas minyak panas, masukkan bwg putih+bwg besar..err, mcm mn nk tau minyak 2 da panas..oh, mudah saja..cuba letakkan jari korg dlm minyak 2..kalo rasa berasap tgn+muka kerut2+mnjerit ala2 Allayarham MJ, maka mmg da panasla minyak tu..haha~


bla da agak2 naik bawu, masukkan plak carrot+kentang+udang..AWAS! jgn masukkan cendawan lg..sbb nnt cendawan akan lembik n hancuss..kesimpulannya, masukkan bhn2 yg keras n lambat masak dulu ye..act, resipi asalnya kena guna mix vegy, tp x de la plak lam peti sejuk..so, jgn sesekali kita berputus asa! yeahh..guna je apa2 bhn yg boleh menggantikan mix vegi tesebut..contohi sy yg kreatif ini [haa????] saya tlh menggantikan mix vegy dgn kentang dan cendawan..yezza!


ok, bla carrot+kentang+udang td da separuh masak [agak2 sndri la ye], masukkan sos cili+sos spagheti+cili kering [agak2 jugak bape sudu yg korg nak letak coz sy pn tuang dr dlm btol aje] act, resipi asal nye kena guna sos tiram ngan tomato paste..tp sbb mende alah 2 pn x de kt umah [da puas satu umah sy selongkar, tp x jumpak gak..pecaye x?sila jgn pecaye..hihi] so sila contohi skali lagi kekretifan saya [hehe..juz a joke!] menggantikan mende alah 2 dgn cili kering kisar+sos spegethi..hahahantam saja lah..haha~


eh, alamak..tlupa sesuatu..apakah dia????yes, CENDAWAN! hadoih~ xpa2..diam2 ja noo~ masukkan cendawan cepat..masukkan cendawan cepat..dont wory..relax2..small matter je [cover malu] eh, btolla small matter je..cendawan kan kejap je lmbut..so it doesnt matter sgt la letak lambat sikit pn.. ;p


nampak mcm kering sgt kan gmbr kt atas drp gmbr atas nih? [errr???] so, ape lagi..tmbh la air..tp ingt! bukn satu cebok ye..satu cawan kecik je dah memadai..tp kalo nmpak bhn2 tu da masak, tmbh 1/2 cawan air pn da cukup..tanak letak air banyk sangat..nnt kuar kot celah2 telor x cantik lak..rupa sgt penting ye utk menambat hati pemangsa [hu??]


ops, jgn dilupakan letak garam+gula..den, cuba rasa sket dulu..OK kah KO?kalo KO, adjust la mn2 yg ptut..tp kalo da OK, boleh la letak sblah dulu ye..jgn makan lagik!x abeh lagi cek jah cek kiah oii..nama pn telur bungkus, jadi, mana telurnya??sabaq2, sket je lg nak ciap dah okeh..

skang ni nk wat telur dadar lak..pecahkn 2 bijik telur [kalo nk wat besar mcm talam, korg tmbh la 10 bijik pn x hape] tmbh grm sket je


panaskan minyak dan lenggang2 kangkong minyak 2 spy kena sumer bgh atas kuali [xkan bwh kuali pn nk letak minyak..kang berasap dapur..x tau aaa]

tuang telur dan lenggang2 kangkong, kangkong d tepi paye plak telor 2..bg sebesar n senipis yg boleh..tp agak2 aa..jgn nipis sgt..nnt kang pecah plak x larat nk tmpung inti kt dlm 2..

pas2, letak balik inti kt tgh2 telur 2..ratakan dia..

next, balut la inti 2..lipat2 kan telur dadar mcm beger spesel 2..paham kan?boleh imagine kan?sy tau anda pn kretif mcm sy..hik hik..

amek pinggan yg nak letak telur bungkus 2..telangkupkan kt kuali mcm gmbaq kat atas..pas2 tebalikkan kuali kat atas pinggan 2..n tadaaa..jd la mcm ni...




tp kalo nk lagi sempoi, buat tanda tambah [+] kat atas telur 2...pas2, lipatkan n dpt la bentuk camni...

cantikkan???


tp yg sy punya jd mcm ni...

uhuk..x leh nk lipat la..sbb tgh2 telur 2 tebal sgt..so take a not: jgn buat tebal sgt ye..kalo x, jd la mcm yg sy punya T_T [oh kasihan..oh kasihan..aduh kasihann]


meh nk rasa sikit...Mmmmmmmm...mavelles, sedaaaapp..biar pn rupamu tidak begitu menyerlah..tetapi rasamu tetap menjadi pojaan hatiku http://www.emocutez.com


disebabkan td sy ada letak sos spagethi, jd rasa dia pn ada a little bit mcm kuah spagethi..so, kalo nk mkn ngan spagethi pn boleh gak ni..cuma tmbhkan air+sos lebih sket, insya Allah, boleh gak dihidang besama spagethi...lalalalalaa~


hadoih~ ni bru satu resipi..daa pnjg bejela...emm, sayur goreng 2 korg goreng la cemana pn eh..sy yakin korg lagi pndai bab2 menggoreng nih..sy pn hantam goreng je td..at last, jd la jugak sayur goreng..so, korang goreng je pape yg ptut tuk wat sayur goreng ek..ni haa sy tempekkan sayur goreng yg sy masak td [eh, nape bnyk goreng sgt nih] ok x?ok kan, kan, kan? [boleh la drp x dak] ngeeee~

juz guna bawang merah, bwh putih, kobis, carrot, udang, cili merah, air, gula dan garam sket...kalo nk bg warna menarik ala2 kekuningan gitu, letak kunyit sket..kalo ada bijik sawi+lenga lagi cung..huhu..


emm, d kesempatan ini sy nk story jugak sket pasal kes g cabut gigi aritu [eh, mcm ada kaitan je ngan tajuk kt atas] haaaa..mmg pn ada kaitan..ingt nk tulih saje2 ke..btw, Alhamd akhirnya bejaya gak sy buang gigi susu yg sebatang kara nih..bayangkan w/pun umo sy da melepasi belasan taun, tp gigi susu ni punya la kuat lagi..begitu kuat kasih syg nya kat sy..x mau berenggang ngan sy..tp sory la gigi susu..aku tepaksa buang gak engkau..kalo x, engkau bakal mendatangkan kemudaratan kpd aku..bukn aku yg ckp..doc yg ckp..so, kalo x puas ati g jumpak doc 2 ek..maka, SLAMAT TINGGAL GIGI SUSU NAN SEBATANG [uih..leh wat tajuk drama nih]



CONCLUSION:

- samtimes kena guna kepakaran agak2 dlm masak memasak..kalo x yakin nk agak2, g tnya agar2 [huh..ape kaitan?]


- elemen yg tepaling pnting bab masak-memasak ni adalah PASSION n CONFIDENT! kalo ada minat n keyakinan, insya Allah x pandai masak pn lama2 akan pandai masak..kalah Jaafar Onn+Chef Ismail kot [sbb sgt ssah nk kalahkan Chef Wan..world champion tuuu]


- sape2 yg dok area Parit Buntar/Nibong Tebal/Bandar Bharu/area2 yg bedekatan dengannya, kalo ada masalah gigi, jemput2 [bukan cekodok ye..harap maklum] la ke KLINIK PEGIGIAN JAMAL dekt pusat bandar, prt buntar..senerai dgn Bank Tabung Haji..kalo nk tau [x nak tau pn x pe] sy sgt la penakut nk cabut gigi..bayangkan, last sy cabut/tampal/cek gg adalah masa sy kt skola rendah..laaamaa dah tuuu...tp bla sy g klinik nih 2 ari lepas [e2 pn sbb da tedesak], sy rasa tenang je+a liitle bit nebes..little bit ONLY..sbb doc ni sgt peramah, ckp sopan+stp tindakannya dmulakan dgn Basmallah..sbb 2 kot sy rasa tenang..so, pada sesapa ada masalah gigi d kwsn2 behampiran, g la cek kt klinik doc Jamal ni yeee..


K la..dats ol 4 2day...

SELAMAT MENCUBA!!!

Wassalam~


Dan daripada Abu Hurairah r.a juga katanya, Rasulullah S.A.W bersabda "Makanan untuk dua orang mencukupi untuk tiga orang dan makanan untuk tiga orang mencukupi untuk empat orang" (riwayat Bukhori dan Muslim)

renung-renungkan :)

6 8 org suke menyonteng:

ehsanhalim said...

aduh pening nak baca blog ni.ayat short cut.

p/s: siap boleh tangkap gambar sambil masak lagi cik dd ni. mesti sebelah kanan pegang sudip tangan kiri pegang camera.

musliyanasalma said...

dasat la kak dd..nnt ajar kami masak plak tau..hehe

kmi xpndai nk gune camera kt dapur..kih3

Cik Faridah Huda said...

adikkkkkkk....
detailnyaaaaaaa...harus berapa lama anda memasak di dapur sambil snap picture!

charkoeyteow girl said...

>> ehsan halim
hehe..
tebiasa guna ayat2 cam ni dlm pebualan seharian..
apepn, thanx atas teguran..
insya Allah pasni akan cuba x guna bnyk shor-cut..

>>mus
haha..
bereh2 :D

charkoeyteow girl said...

>> k.cik
hampir sejam lebih jugak la tuk 2 resepi..
hoho~
naseb masak kat diri sendri..
kalo masak kt org len, kebuluq la depa..
haha :D

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女

Related Posts with Thumbnails